Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ce prevede proiectul strategic "România Educată", lansat de președintele Klaus Iohannis: Teze unice la gimnaziu, BAC teoretic și BAC aplicat, salarizare diferențiată a profesorilor

Ce prevede proiectul strategic "România Educată", lansat de președintele Klaus Iohannis: Teze unice la gimnaziu, BAC teoretic și BAC aplicat, salarizare diferențiată a profesorilor

Un articol de: B1.ro - 05 Dec 2018, 20:36
Ce prevede proiectul strategic "România Educată", lansat de președintele Klaus Iohannis: Teze unice la gimnaziu, BAC teoretic și BAC aplicat, salarizare diferențiată a profesorilor Foto: Inquam Photos/ George Calin Eveniment

În timp ce PSD își continuă lupta pentru salvarea liderilor de la pușcărie și forțează amnistia și grațierea pentru a îl salva pe Liviu Dragnea, președintele Klaus Iohannis își respectă promisiunea cu care a câștigat alegerile prezidențiale și a lansat în dezbatere publică "România Educată", un proiect esențial pentru viitorul României și pentru școala românească. (Detalii AICI)

Raportul președintelui Iohannis prezintă de-a lungul a peste 100 de pagini viziunea pe educație până în 2030, listează problemele din învățământ și propune o serie de soluții. 

Jurnaliștii de la edupedu.ro au consultat raportul și au venit prezentat o serie dintre cele mai importante măsuri propuse de președintele Klaus Iohannis. Printre acestea se numără teze unice la gimnaziu, BAC teoretic și BAC aplicat sau salarizarea diferențiată a profesorilor.

Astfel, președintele vorbește despre necesitatea salarizării profesorilor “în funcție de performanță”. “Profesori /mentori /specialiști competenți, motivați și salarizați în funcție de performanță, măsurată în promovabilitate și rata de angajare a tinerilor absolvenți” – reprezintă unul dintre pilonii pe care trebuie să se bazeze “o educație profesională de calitate în România anului 2030”.

Raportul conține două seturi de propuneri, pe fiecare domeniu analizat, astfel că mulțumește atât ONG-urile care vor reformă, dar și sindicatele care nu vor. Același raport vorbește despre importanța pregătirii profesorilor, dar nu aduce elemente concrete de pregătire a acestora.

În ceea ce privește capitolul "Educația ante-preșcolară (0-3 ani)" se prevede că, în afara rețelei de creșe de stat care trebuie extinsă semnificativ până în anul 2030, statul trebuie să încurajeze “dezvoltarea de creșe/centre de zi în cadrul marilor angajatori (de stat sau privați), centre care oferă inclusiv servicii de educație ante-preșcolară cu program prelungit”.

În plus, raportul mai subliniază că "vaccinarea obligatorie a copiilor” trebuie verificată în toate creșe.  Autorii prevăd evaluarea, “observarea dezvoltării copilului și compararea acesteia cu ținte de dezvoltare specifice vârstei”, precum și “înregistrarea progresului elevului în portofoliul său educațional”.

În ceea ce privește grădinițele, până în 2030 toate trebuie să ofere opțiuni de program prelungit și servicii de suport asigurate de logopezi, psihologi și medici

Când vine vorba de gimnaziu, președintele prevedere reintroducerea tezelor unice cu pondere în admiterea la liceu.Scandalul politic al momentului! A ieşit mizeria de sub preş? Gabriela Firea, ameninţată cu moartea de Liviu Dragnea!

“Rezultatele tezelor vor fi avute în vedere în calculul mediei de repartizare a elevilor către învățământul secundar superior (liceu – n.red.). Școlile cu diferențe semnificative între notarea curentă la clasă și rezultatele lucrărilor scrise semestriale vor intra sub monitorizare, pentru a garanta corectitudinea evaluărilor și pentru a sprijini cadrele didactice în demersul de a-și îmbunătăți activitatea la clasă, în raport cu nevoile fiecărui elev”, se arată în raport.

“Învățământul secundar inferior sau gimnazial este tot o formă de educație teoretică și include patru ani de studiu (clasele V-VIII). Materiile sunt predate de profesori de specialitate, cu o parte a curriculumului având caracter interdisciplinar”, prevede documentul.

Raportul România Educată are două scenarii pe care le pune în dezbatere, cu privire la învățământul gimnazial și liceal. Al doilea scenariu prevede 3 ani de liceu, așa cum era trecut și în Legea educației 1/2011 Miclea-Funeriu înainte de a fi modificată în Parlament.

În cele din urmă, admiterea la liceu se face pe “baza opțiunilor exprimate de părinți și a mediei aritmetice formate din: 33% media probelor de la examenul final; 33% media tezelor naționale din gimnaziu; 33% media generală în clasele V-VIII.”

Bacalaureatul va fi reformat astfel încât să prevadă BAC aplicat și licență profesională. 

Bacalaureatul aplicat “include un număr limitat de materii și probe de ucenicie specifice pentru filiera profesională absolvită. El conferă dreptul de acces ulterior la învățământul terțiar non-universitar (colegii cu durată de 2 ani) și apoi la ciclul de licență filiera profesională (cu durată suplimentară de 1-2 ani)“, se arată în document.

Raportul prevede și un Bacalaureat teoretic, “pe bază de materii și conținut disciplinar, pe care îl pot susține absolvenții rutei teoretice sau absolvenții rutei vocaționale. El poate fi susținut și de absolvenții rutei profesionale care au urmat programul de pregătire adițională. Bacalaureatul teoretic conferă acces ulterior la ciclul de licență pe filieră teoretică”.

Autorii documentului menționează că “absolvenții rutei teoretice/vocaționale care nu promovează bacalaureatul teoretic au posibilitatea de a intra într-un program de pregătire adițională similar cu cel oferit elevilor din filiera profesională care urmăresc obținerea unui bacalaureat teoretic”.

Între obiectivele președinției se numără “restructurarea evaluării finale (bacalaureatul) pentru a reflecta mai bine natura fiecărei filiere și implementarea noului sistem de evaluare începând cu 2025.

Bacalaureatul va include probe practice, eventual derulate în afara mediului școlar”. De asemenea, proiectul dorește "creșterea ratei de promovare a examenului de bacalaureat la 75% din totalul colectivității și organizarea de politici țintite spre reducerea numărului de instituții de învățământ cu rate de promovare mai mici de 50%”.

Raportul listează “15 transformări preconizate pentru România până în 2030”. Acesta sunt: “conectarea permanentă la internet; dinamica accentuată a profesiilor; scăderea și îmbătrânirea populației; urbanizarea crescută a populației, tot mai concentrată în jurul orașelor dinamice; creșterea diversității familiilor; apariția de noi abordări ale democrației participative (de exemplu cetățenia electronică); creșterea diversității etnoculturale; robotizarea avansată; creșterea ponderii serviciilor în economie; adâncirea inegalității sociale; creșterea impactului schimbărilor climatice; repolarizarea lumii, care devine policentrică; dezvoltarea realității virtuale; creșterea incidenței bolilor cauzate de stres; creșterea competiției globale pentru talente”.
 

Citeşte mai multe despre:   Klaus Iohannis