Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment România EUROPEANĂ: Donald Tusk a cucerit o țară întreagă cu discursul său în limba română: ''Ar fi un candidat de succes la președinția României''

România EUROPEANĂ: Donald Tusk a cucerit o țară întreagă cu discursul său în limba română: ''Ar fi un candidat de succes la președinția României''

Un articol de: B1.ro - 11 Ian 2019, 09:38
sursă foto: worldnewslive4you.com Eveniment

Discursul lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, de la Ateneul Român, care a marcat momentul în care România a preluat președinția rotativă a Consiliului de miniștri UE, i-a atras oficialului european simpatia generală a opiniei publice din țara noastră.

Acestea fiind spuse, Cristian Hostiuc de la Ziarul Financiar afirmă că, după cuvântarea din plenul Ateneului, polonezul Donald Tusk ar putea candida cu succes la președinția României.

Așadar, joi seară, Donald Tusk a consternat o sală și poate chiar o țară întreagă, atunci când a început să vorbească în limba română. Deși probabil mulți dintre noi ne-am fi așteptat ca, după introducere, președintele șefilor de state-membre să-și continue cuvântarea în limba poloneză sau, de ce nu, într-o limbă de circulație internațională, Donald Tusk nu s-a oprit aici.

În opinia sursei citate, alocuțiunea lui Tusk a fost poate cel mai bun discurs în limba română susținut de un „expat”. Dar dincolo de limba română, adaugă același Cristian Hostiuc, discursul ne-a cucerit prin conținutul său plin de substanță.

Editorialistul reamintește că adesea politica este obișnuită cu discursuri plate, în care nu se spune nimic esențial, ci doar se înșiră o serie de clișee. Cu toate acestea, scrie el, Donald Tusk le-a oferit românilor, României şi Uniunii Europene, după discursul lui George W. Bush la Bucureşti, cel mai bun speech de după 1989.

„Să-ţi aminteşti că prima maşină a familei a fost Dacia, să spui că socrul fiului lui merge acum cu o Dacia Duster, cel mai bun produs de export al României actuale, şi în final să ceri românilor să-şi apere România, să apere poziţia României în Europa, să apere libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând în finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla în 1986, mi se pare extraordinar”, scrie editorialistul în zf.ro.

România rămâne una dintre cele mai europene țări din UE și ar trebui să susținem acest lucru tot timpul, crede același Cristian Hostiuc. Este exact ceea ce ne cere și Donald Tusk, să nu cumva să uităm că Europa suntem noi și noi suntem Europa, și să le oferim generațiilor viitoare prezentul pe care nouă ni l-a creionat UE, începând cu 1993, când țara noastră semna primul tratat de aderare.

Editorialul se încheie într-o notă veselă, ușor metaforică, în care autorul spune că, dacă tot avem o predilecție pentru conducători străini, probabil că acum Donald Tusk ar fi cel mai bun candidat pentru președinția României - mai ales în condițiile în care standardele de pe oferta politică internă sunt atât de joase. 

Citeşte mai multe despre:   Donald Tusk
 
Loading...