Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment România, la un pas de infringement pentru că nu își protejează cetățenii de poluare

România, la un pas de infringement pentru că nu își protejează cetățenii de poluare

Un articol de: George Lupu - 30 Oct 2020, 18:12
România, la un pas de infringement pentru că nu își protejează cetățenii de poluare Foto: ecoteca.ro Eveniment

România și Grecia sunt la un pas de infringement pentru că  u au luat măsuri suficiente pentru a diminua poluarea aerului. Cele două state au primit un termen limită de două luni de la Comisia Europeană pentru a adopta programele naționale de control al poluării aerului.

 

România la un pas să fie sancționată din cauza poluării aerului

 

În caz contrar, Comisia Europeană are la îndemână declanșarea procedurii de sancționare (infringement), potrivit unui comunicat al executivului european, scrie g4media.ro.

În 2016, UE a adoptat o directivă – obligatorie pentru toate statele membre – prin care toate țările trebuie să adopte Programe Naționale de Control al Poluării Aerului, programe prin care își asumă măsuri și ținte concrete pentru protejarea cetățenilor.

România nu a adoptat nici până acum acest program, potrivit Comisiei Europene, și are două luni să propună un set de măsuri pentru a evita declanșarea procedurii de infringement.

Dacă pierde un eventual proces la CJUE, România va fi obligată să plătească o sumă considerabilă până când va remedia situația.

România și Grecia sunt două dintre cele mai poluate țări din UE și au mai multe procese în fața Curții de Justiție a UE pentru neîndeplinirea indicatorilor asumați.

 Sora ei tocmai se mutase în casă nouă, când a făcut o descoperire înfiorătoare în pivniță. „Să fugă imediat de acolo!” (FOTO)

București, pe locul al doilea la nivel european în privința costurilor sociale generate de poluare

 

Raportul, realizat de firma de cercetare și consultanță CE Delft cu sediul la Bruxelles pentru Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), a analizat situaţia din 432 de oraşe din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, dar şi din Marea Britanie, Norvegia şi Elveţia.

Studiul compară cei trei poluanţi principali ai aerului - particule, dioxid de azot şi ozon -, precum şi costurile sociale ale acestora, adică costurile directe legate de îngrijiri şi indirecte, precum reducerea speranţei de viaţă sau boli precum bronşita cronică severă.

Londra ocupă primul loc (11.4 miliarde de euro), fiind urmată de Bucureşti (6.3 miliarde de euro), Berlin (5.2 miliarde de euro) şi Varşovia (4.2 miliarde de euro). Capitala Franţei se situează pe locul al şaptelea (3.5 miliarde de euro).