Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment România, în fața unui dezastru demografic. Doar cinci judeţe se mai pot lăuda cu un spor natural pozitiv (VIDEO)

România, în fața unui dezastru demografic. Doar cinci judeţe se mai pot lăuda cu un spor natural pozitiv (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 25 Mai 2019, 23:46
Foto: pixabay.com Eveniment

România se confruntă cu un adevărat dezastru demografic. Doar cinci din cele 41 de judeţe ale României se mai pot lăuda cu un spor natural pozitiv. Diferenţele faţă de anul 1990 sunt enorme. Atunci situaţia era diametral opusă şi doar patru judeţe din ţară înregistrau deficit la capitolul natalitate, informează B1 TV.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

În anul 2017, în doar 5 din cele 41 de judeţe diferenţa dintre numărul nou născuţilor şi numărul persoanelor decedate a fost pozitivă, arată datele INS. Astfel, judeţele care au înregistrat un spor natural pozitiv sunt Ilfov, Iaşi, Suceava, Sibiu şi Braşov.

Potrivit datelor furnizate de statistici, în Ilfov, numărul copiilor nou-născuţi a fost mai mare cu aproape 1000 faţă de cel al persoanelor decedate. O explicaţie pentru acest fenomen ar fi faptul că mulţi tineri corporatişti s-au mutat în complexurile rezidenţiale noi şi astfel a crescut populația din Ilfov. Familiile tinere de aici au fiecare cel puţin câte un copil. Situaţia este mult diferită, comparativ cu judeţul Teleorman, spre exemplu. În această zonă, există un mare deficit natural pentru că populaţia este îmbătrânită, iar dinamica economică este inexistentă.

Al doilea judeţ unde avem un spor natural pozitiv este Iaşiul, unde s-au născut cu peste 830 de copii mai mult faţă de persoanele decedate. În clasament urmează Suceava, unde sporul natural a fost de 315, şi Sibiu, unde cifra a fost de 133 de persoane. Ultimul loc în topul judeţelor cu spor natural pozitiv este Braşov, cu peste 100 de oameni.

În restul celor 36 de judeţe din România, precum şi în municipiul Bucureşti, sporul natural a fost negativ în anul 2017, potrivit informaţiilor furnizate de INS. Diferenţele faţă de anul 1990 sunt uriaşe. Imediat după revoluţia din 1989, în 37 dintre cele 41 de judeţe, sporul natural era pozitiv. Pe atunci, doar în 4 judeţe exista deficit natural.

Scăderile se înregistrează, chiar de la o lună la alta. Spre exemplu, În septembrie 2018, s-au născut peste 17 mii de copii, însă acest număr a fost cu aproape 2000 mai mic faţă de luna august. Astfel, raportat la întreaga ţară, sporul natural a fost negativ în acea perioadă, mai exact de aproape 1700 de persoane.