Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment România, părăsită de 43.000 de doctori de la aderarea în UE! Criza spitalelor din țara noastră, într-un material realizat de publicația britanică The Guardian

România, părăsită de 43.000 de doctori de la aderarea în UE! Criza spitalelor din țara noastră, într-un material realizat de publicația britanică The Guardian

Un articol de: Vladimir Ionescu - 22 Apr 2019, 10:44
foto: Pixabay Eveniment

Un număr de 43.000 de doctori au părăsit România de la aderarea în UE, iar eforturile administrației de la București, printre care și dublarea salariilor în sectorul medical, par insuficiente să schimbe acest trend, arată un material amplu al publicației britanice The Guardian dedicat efectelor migrației asupra sistemului de sănătate din țara noastră, potrivit adevarul.ro.

„Aproximativ 3,4 milioane de cetăţeni români au părăsit ţara în deceniul de după aderarea la UE, potrivit unui studiu recent, iar Ministerul Sănătăţii estimează că în aceeaşi perioadă 43.000 de medici au părăsit ţara. În acelaşi timp, un studiu al Biroului pentru estimarea Populaţie din Statele Unite estimează că populaţia României va scădea cu 22% până în anul 2050, cel mai accentuat declin la nivel global, din cauza unui cumul de factori precum emigraţia, mortalitate ridicată şi natalitate scăzută”, notează cei de la The Guardian.

Publicația oferă drept exemplu cazul unui spital din Slobozia, unde personalul secției de maternitate este asigurat de cadre ce au depășit vârsta de pensionare.

„Gabriela Dumitru ar fi trebuit să iasă la pensie acum mai mulţi ani, dar în schimb, lucrează mai multe ore ca niciodată. În vârstă de 65 de ani, ea este una dintre cei doi medici ai secţiei de neonatologie din Slobozia, un oraş deprimat, aflat la 2 ore distanţă de capitala Bucureşti. Dumitru are câte 3-4 gărzi de 24 de ore pe săptămână, reuşind să prindă câte o oră de somn atunci când e posibil pe o canapea, într-o cameră mică, decorată cu poze cu pisici. Colegul ei are 75 de ani, şi oficial a ieşit la pensie acum 15 ani. Cei doi au sarcina să se ocupe de munca a 4 sau 5 doctori, având circa 1.200 de naşteri pe an şi având grijă de nou născuţii cu probleme”, se arată în articolul din The Guardian. 

Potrivit ziariştilor britanici, doar în judeţul Ialomiţa procentul de posturi vacante în sănătate este de 44%, iar la nivelul întregii ţări este de 26%, „ceea ce înseamnă că societatea plăteşte pentru pregătirea medicilor tineri care apoi aleg să părăsească ţara”, scrie adevarul.ro.

 
 
 
Loading...