Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Detalii ŞOCANTE: Deşi a reuşit îndeplinirea 'visului de veacuri' la finalul Primului Război Mondial, România a fost a TREIA ţară din punct de vedere al populaţiei pierdute (FOTO)

Detalii ŞOCANTE: Deşi a reuşit îndeplinirea 'visului de veacuri' la finalul Primului Război Mondial, România a fost a TREIA ţară din punct de vedere al populaţiei pierdute (FOTO)

Un articol de: B1.ro - 12 Noi 2018, 13:04
Detalii ŞOCANTE: Deşi a reuşit îndeplinirea 'visului de veacuri' la finalul Primului Război Mondial, România a fost a TREIA ţară din punct de vedere al populaţiei pierdute (FOTO) Eveniment

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la finalul Primului Război Mondial, conflagraţie la capătul căreia România a reuşit "îndeplinirea visului de veacuri", şi anume reunirea tuturor provinciilor locuite de români într-un singur stat.
Cu toate acestea, pierderile suferite de români pentru îndeplinirea acestui ideal au fost imense.

O hartă realizată de brilliantmaps.com scoate în evidenţă un aspect șocant al "Marelui Război". 
În timp ce majoritatea cercetătorilor din Europa de Vest și America de Nord se concentrează pe războiul din tranșee din nordul Franței și din Belgia, harta arată că țările din Europa de Vest sunt departe de a fi înregistrat cele mai mari rate ale pierderilor de vieţi omeneşti raportate la populaţie.

(Foto: brilliantmaps.com)

Sursa citată pune, din acest punct de vedere, lumina reflectoarelor pe țara în care au început luptele, Serbia. 
Rata mortalității în Serbia în timpul războiului se situează, în funcţie de surse, între 16,67%şi 27,78%, adică un maxim de 1,25 milioane de persoane ucise.

Pe locul al doilea din punct de vedere al pierderilor de vieţi omeneşti raportate la totalul populaţiei se situează Imperiul Otoman: în timpul războiului ar fi murit între 13,26% şi 15,36% (adică un maximum de 3,27 milioane de persoane ucise).

În mod suprinzător, pe locul al treilea se clasează România, cu pierderi între 7,73% şi 8,88% din totalul populaţiei, adică un minimum de 580.000 de persoane şi un maximum de 665.706.

Franţa şi Imperiul German se situează de-abia pe locurile 4, respectiv 5: un maximum de pierderi de vieţi omeneşti de 4,39% pentru Franţa şi 4,32% pentru Germania. 

În cifre absolute, atât Rusia, cât și Imperiul Otoman au ieşit cel mai rău, cu potențiale decese de peste 3 milioane de locuitori și sfârșitul ambelor imperii. Câți BANI primește o stewardesă la Wizz Air pentru o singură zi de zbor? Ce salariu încasează lunar

Imperiul German și cel Austro-Ungar au încetat, de asemenea, să existe la finalul conflagraţiei.

Citeşte mai multe despre:   primul razboi mondial