Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment România poate constitui un exemplu în ceea ce privește integrarea refugiaților: În trecut, țara noastră a rezolvat exemplar problema refugiaților chilieni, coreeni și armeni

România poate constitui un exemplu în ceea ce privește integrarea refugiaților: În trecut, țara noastră a rezolvat exemplar problema refugiaților chilieni, coreeni și armeni

Un articol de: - 16 Sep 2015, 18:35
România poate constitui un exemplu în ceea ce privește integrarea refugiaților: În trecut, țara noastră a rezolvat exemplar problema refugiaților chilieni, coreeni și armeni Foto: romanialibera.ro Eveniment
În timp ce toată atenția se îndreaptă spre refugiații sirieni care continuă să vină în Europa, cei mai mulți uită cum țara noastră a rezolvat exemplar problema refugiaților veniți în anii 1970 (valul de imigranți chilieni), în 1950 (valul de imigranți coreeni) și la sfârșitul Primului Război Mondial (valul de imigranți armeni), scrie România Liberă.

În anii 1970 peste 3.000 de chilieni au ajuns în România, când la putere s-a instaurat dictatura generalului Augusto Pinochet, în America Latină. Mulți dintre imigranții care au venit atunci în România au fost cazați la București. În cartierele Militari și Drumul Taberei existau șase blocuri (foto) locuite în întregime de chilieni. Cei mai mulți dintre chilieni au plecat din România în anii 1980.

Un alt episod care dovedește că România a fost o gazdă primitoare se petrece în anii 1950, atunci când, peste 3.000 de copii, mulți dintre ei orfani de război, au fost trimiși în România în timpul războiului dintre Nord și Sud, din perioada 1950-1953.

Aproximativ 1.000 dintre acești refugiați erau elevi de liceu sau studenți. Copiii au fost repartizați în mai multe centre, cei mai mulți în București, dar și în Târgoviște, la fosta școală militară de elită de la Mănăstirea Dealu. Unii dintre acești orfani au fost plasați în familii românești, țara noastră devenind statul est-european care a primit cel mai mare număr de refugiați din Coreea. În anul 1960, aproape toți s-au întors în țara lor.

Un al treilea episod de acest gen se mai petrece în contextul Primului Război Mondial, atunci când un val de câteva mii de armeni care au supravețuit genocidului organizat, în anii 1915-1916, de către Guvernul Junilor Turci, au ajuns în România.

Cele câteva mii de armeni care au ajuns în România erau într-o stare de sărăcie extremă și au fost primiți în diferite orașe din țară, printre care și Bucureștiul. Refugiații armeni s-au integrat rapid în societatea românească, iar descendenții lor trăiesc, în majoritate, în România.

România și-a mai deschis porțile și în fața refugiaților greci din timpul războiului civil din această țară, însă aceștia erau refugiați europeni, mult mai ușor de integrat.