Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, merge în Chile să inaugureze consulate, în timp ce România este găsită vinovată de Curtea de Justiție a UE pentru gropile de gunoi ilegale (VIDEO)

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, merge în Chile să inaugureze consulate, în timp ce România este găsită vinovată de Curtea de Justiție a UE pentru gropile de gunoi ilegale (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 18 Oct 2018, 22:58
Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, merge în Chile să inaugureze consulate, în timp ce  România este găsită vinovată de Curtea de Justiție a UE pentru gropile de gunoi ilegale (VIDEO) Eveniment

România a fost găsită vinovată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) de faptul că nu a închis 68 de gropi de gunoi ilegale. Este a doua oară când țara noastră este este găsită vinovată de faptul că nu a pus în aplicare legislația UE, informează HotNews. Cu toate acestea însă, se pare că ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu are preocupări mai importante, aceasta făcând recent o deplasare în Chile, pe bani publici, unde a inaugurat Consulatul General Onorific al României pentru regiunea Santiago de Chile și Valparaiso. 

„Prin faptul că nu s‑a conformat, referitor la cele 68 de depozite de deșeuri în cauză, obligației de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil, în conformitate cu articolul 7 litera (g) și cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deșeuri, acele depozite de deșeuri care, în conformitate cu articolul 8 din directiva menționată, nu au primit autorizația care să le permită să funcționeze în continuare, România nu și‑a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31 coroborat cu articolul 13 din aceasta”, se arată în hotărârea luată joi de CJUE

Totodată, țara noastră trebuie să plătească cheltuielile de judecată. Traian Băsescu A ANUNȚAT când se va decreta STARE DE URGENȚĂ, ÎN ROMÂNIA

Decizia justiției UE vine după ce în mai 2017, România a fost dată în judecată de Comisia Europeană pentru faptul că a încălcat o directivă UE privind mediu prin neînchiderea celor 68 de gropi de gunoi. 

Totuși, în această etapă a procedurii de infringement, România nu va primi sancțiuni financiare. Autoritățile de la Bucurști trebuie însă să ia măsuri conform hotărârii CJUE, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla Comisia Europeană poate retrimite cazul la Curtea de Justiție. Atunci, Executivul european poate propune instanței să impună sancțiuni financiare împotriva țării noastre.

Este a doua oară când România se află într-o astfel de situație. În iulie 2016, aceeași CJUE a stabilit că țara noastră se face vinovată în cazul Moldomin, referitor tot la protecția mediului. 

Instanța UE a stabilit atunci că România nu a luat măsurile necesare pentru ecologizarea iazului de decantare Boșneag, care aparține exploatării miniere de cupru și zinc a companiei falimentare Moldomin SA din Moldova Nouă, județul Caraș-Severin. 

Deși autoritățile au promis că vor rezolva problema, "progresele au fost insuficiente", se arăta în decizia judecătorilor. 

Și cu toate că România este pe ultimul loc atunci când vine vorba despre Mediu, ministrul Grațiela Gavrilescu are alte preocupări, mult mai importante. Cum ar fi plimbările în ţări cu aer respirabil. Recent aceasta a inaugurat cu mare fast Consulatul General Onorific al României pentru regiunea Santiago de Chile și Valparaiso. 

Demersurile "diplomatice" ale vicepremierului vin nu doar în contextul deciziei de joi a instanței europene, ci și în condițiile în care un studiu realizat de organizația nonprofit Social Progress Imperative arată faptul că România este depășită la capitolul Mediu de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene. Indicele de Progres Social înregistrat de România poziționează țara noastră pe un loc codaș.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   CJUE,   Gratiela Gavrilescu