Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Românii din Ungaria care vin să voteze la alegerile locale, exceptați de intrarea în carantină la întoarcerea în țară

Românii din Ungaria care vin să voteze la alegerile locale, exceptați de intrarea în carantină la întoarcerea în țară

Un articol de: Andrei Ștefan - 26 Sep 2020, 09:58
Românii din Ungaria care vin să voteze la alegerile locale, exceptați de intrarea în carantină la întoarcerea în țară Eveniment

Potrivit unui anunț al lui Tamás Menczer, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, cetățenii români care au permis de şedere permanentă în Ungaria și vin să voteze la alegerile locale din România vor fi exceptați de intrarea în carantină la întoarcerea în țară.

 

Românii din Ungaria care vin să voteze la alegerile locale, exceptați de intrarea în carantinăMai exact, reîntoarcerea în Ungaria este posibilă fără nicio restricţie pentru cetăţenii români sau cei cu dublă cetăţenie care au permis de şedere permanentă în Ungaria, dacă aceștia se deplasează în România pentru a participa la alegerile locale organizate duminică şi dovedesc acest lucru prin vignieta ”votat” aplicată pe cartea de identitate, au anunţat autorităţile ungare, potrivit MTI.

De asemenea, secretarul de stat a precizat că participarea la vot este considerată un lucru important şi, în consecinţă, autorităţile au hotărât să nu fie supuse carantinei în Ungaria persoanele din România care participă la alegeri.

Astfel, alegătorii şi copiii lor minori se pot întoarce în Ungaria fără nicio restricţie, începând de duminică ora 8 dimineaţa până luni la ora 9 dimineaţa, folosind oricare dintre punctele de trecere a frontierei româno-ungare.

De la 1 septembrie, autorităţile din Ungaria au închis frontierele pentru străini, timp de o lună, în încercarea de a reduce infectările cu noul coronavirus. Este permis doar tranzitul țării, care nu trebuie să depăşească 24 de ore.

Cei care tranzitează teritoriul ungar trebuie să prezinte un document din care să rezulte scopul deplasării şi ţara de destinaţie.

În paralel, cetăţenii ungari care se întorc din străinătate vor fi nevoiţi să stea 14 zile în carantină sau să prezinte două teste negative pentru COVID-19.

Șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a anunțat că străinii vor putea intra pe teritoriul Ungariei doar în cazuri justificate. Excepție vor face convoaiele militare, tranzitul umanitar şi călătoriile de afaceri sau umanitare.Celebrul prezentator S-A STINS din viață. ESTE VESTEA TRISTĂ A ZILEIBeing Sent

 

Cum pot vota cei care se află în izolare

 

Președintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a explicat, în exclusivitate pentru B1.ro, procedurile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele aflate în carantină, fie că au fost confirmate cu noul coronavirus, fie că au fost contacți direcți, pentru a-și exprima opțiunea de vot la alegerile locale.

Concret, doar alegătorii care solicită urna mobilă și care prezintă dovada situației lor medicale pot vota duminică.

„Toți cetățenii care solicită urna mobilă trebuie să facă dovadacu acte medicale, că sunt persoane netransportabile și în situația tuturor trebuie să prezinte o cerere și un act din care să se constate această problemă. În cazul contacților aflați în izolare este aceeași situație. Pentru aceștia DSP au emis documente”, a explicat președintele AEP.

De când carantinăm și izolăm persoane la domiciliu, emitem pentru fiecare persoană carantinată decizie de carantină pe baza căreia medicul de familie monitorizează pacienții și la sfârșitul celor 14 zile de carantină le eliberează concediul medical pentru cei care au nevoie.

Cei care vor să voteze solicită urnă mobilă și de la medicul de familie solicită decizia de carantină. Noi trimitem la medicul de familie tot timpul deciziile de carantină. Iar în cazul pacientului pozitiv, dacă este acasă după evaluarea de la spital, poate să solicte urnă mobilă și prezintă biletul de externare din spital sau buletinul pozitiv de analize”, a explicat și medicul Cîțu Mihaela, șefa DSP Arad.

Citeşte mai multe despre:   Ungaria,   alegeri locale 2020,   carantina