Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Românii stau prost la capitolul igienă personală: O persoană folosește patru săpunuri și un deodorant pe an

Românii stau prost la capitolul igienă personală: O persoană folosește patru săpunuri și un deodorant pe an

Un articol de: B1 TV - 07 Iun 2012, 10:07
Eveniment

Igiena personală nu se numără deloc printre punctele forte al românilor. Şi asta pentru că un român alocă doar 3 euro pe lună pentru pastă de dinţi şi săpun. Nici nu e de mirare că statisticile cataloghează românii drept cea mai neîngrijită naţiune din Uniunea Europeană.

La cumpărături, românii se înghesuie cel mai mult la mâncare şi băutură. 50% din bugetul lor lunar se duce pe de-ale gurii, în timp ce pentru igienă şi sănătate doar 4%. Institutul de Sănătate Publică Bucureşti scoate la iveală şi alte obiceiuri nu tocmai prietenoase. Un român foloseşte patru săpunuri şi un deodorant pe an. Jumătate din populaţie nu se spală pe mâini după ce foloseşte toaleta, iar 25% nici după ce a schimbat scutece murdare.

Cât despre spălatul pe dinţi, şi aici sunt probleme. Potrivit jurnaliştilor de la Adevărul, 20% din populaţia României nu s-a spălat niciodată pe dinţi. Iar media românilor foloseşte mai puţin de două tuburi de pastă de dinţi într-un an.

„Este normal să fim la coada clasamentului, pentru că şi la venituri suntem ultimii. Cu cât o ţară este mai săracă, cu atât locuitorii săi vor aloca mai mulţi bani pentru mâncare, în detrimentul igienei. În mediul rural, de exemplu, la capitolul igienă, oamenii cheltuiesc cei mai mulţi bani pentru detergent şi hârtie igienică, ignorând celelalte produse. Din cauza sărăciei, cultura şi sănătatea au ajuns un lux în România”, spune sociologul Alfred Bulai.

Care sunt însă motivele care stau la baza unei igiene atât de precare? Ponderea mare a populaţiei care locuieşte în mediul rural, lipsa educaţiei sanitare, sărăcia şi criza economică, spun specialiştii.

Se poate însă şi mai rău. Turcii cheltuie doar un euro pe lună pentru produse de îngrijire corporală. În timp ce la polul opus se află slovacii care alocă 8 euro pe lună pentru igiena personală şi grecii 6 euro.

Citeşte mai multe despre:   Romania,   Uniunea Europeana
 
Loading...