Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Românii vor putea din nou să-și cumpere vechimea în muncă pentru pensie

Românii vor putea din nou să-și cumpere vechimea în muncă pentru pensie

Un articol de: Catinca Giosanu - 12 Aug 2020, 23:54
Românii vor putea din nou să-și cumpere vechimea în muncă pentru pensie Eveniment

Vești bune pentru români. Aceștia vor avea posibilitatea de a-şi cumpăra vechimea în muncă pentru pensie, din nou, abia din 2021. Această posibilitate a mai existat în trecut, însă românii nu au putut beneficia de ea decât pentru o perioadă limitată de timp, așa încât în 2019 oamenii nu și-au mai putut cumpăra vechimea pentru pensie. O astfel de posibilitate va mai fi disponibilă de anul viitor, când va intra în vigoare noua lege a pensiilor.

 

 

Românii vor putea din nou să-și cumpere vechimea în muncă pentru pensie, din 2021

 

 

Un proiect de ordonanţă de urgenţă pregătit de Ministerul Muncii arată faptul că românii care nu au contribuit suficient la sistemul public vor putea să-și cumpere vechimea în muncă pentru pensie, în limita a şase ani.

Reamintim faptul că vechimea în muncă a putut fi cumpărată încă de la sfârșitul anului 2016, atunci când a intrat în vigoare Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii. Acest drept le-a fost oferit cetățenilor români temporar, motiv pentru care, de la data de 1 ianuarie 2019, plata retroactivă nu a mai fost posibilă. Un mecanism asemănător, însă mai permisiv, este deja inclus în noua lege a pensiilor (Legea nr. 127/2019) care a fost publicată în Monitorul Oficial încă de anul trecut, dar care își va produce efectele abia din anul 2021.

De curând, Guvernul României a pregătit o ordonanţă de urgenţă prin care vrea să dea din nou posibilitatea ca persoanele care nu îndeplinesc condiţia stagiului minim de cotizare pentru a accede la o categorie de pensii din sistemul public să poată să contribuie la sistem prin plata contribuţiilor de asigurări sociale, pe o perioadă de 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială, transmite Adevărul.ro.

Astfel, orice persoană care are un stagiu de cotizare de măcar 10 ani va putea să-și cumpere vechime la pensie pe o perioadă de maximum cinci ani fără ca acești cinci ani să fie consecutivi, așa cum se proceda în trecut. Prin urmare, dispare condiția ca cei cinci ani să fie considerați consecutivi, iar posibilitatea de a plăti retroactiv vechimea în muncă va rămâne valabilă pe termen lung, pentru mai multe generații. Menționăm faptul că acest mecanism prin care se va putea cumpăra vechimea în muncă este valabil strict pentru perioadele din trecut în care persoanele respective nu au plătit contribuția la pensii. Dana Budeanu A IZBUCNIT ÎN LACRIMI în direct la TV. ULUITOR, ce s-a întâmplat

Plata contribuţiei de asigurări sociale se va putea efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 1 septembrie 2021.

Ministerul Muncii a evidențiat faptul că a avut în vedere numeroasele solicitări din partea unor cetăţeni români din ţară şi străinătate care nu au fost asiguraţi la sistemul public din România.

„Plăţile efectuate către bugetul asigurărilor sociale de stat pot contribui, cel puţin pentru un timp, la refacerea echilibrului bugetar”, mai precizează reprezentanții Ministerului Muncii.

Măsura legislativă are drept consecinţă evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensie pentru limită de vârstă în cadrul sistemului public de pensii întrucât nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege cu privire la stagiul de cotizare, şi care, în lipsa îndeplinirii condiţiilor de pensionare, ar apela la sistemul de asistenţă socială, fapt ce ar împovăra bugetul de stat, au explicat reprezentanți ai instituției în cauză.

 

 

Ce trebuie să facă cineva care vrea să îşi cumpere vechime

 

 

Noua lege se aplică persoanelor care nu au calitatea de pensionari, care pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre UE sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale. Persoanele care se încadrează în aceste categorii pot încheia până la data de 1 septembrie 2021 un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă, pensiei anticipate sau pensiei anticipată parţială.

Citeşte mai multe despre:   Casa Nationala de Pensii Publice,   vechime in munca