Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment De ce mâncăm roșii fără gust? Cum forţează agricultorii români coacerea legumelor de bază: Prin metode artificiale s-a ajuns ca înroşirea tomatei să se facă în doadr câteva ore

De ce mâncăm roșii fără gust? Cum forţează agricultorii români coacerea legumelor de bază: Prin metode artificiale s-a ajuns ca înroşirea tomatei să se facă în doadr câteva ore

Un articol de: B1.ro - 30 Mai 2019, 13:46
De ce mâncăm roșii fără gust? Cum forţează agricultorii români coacerea legumelor de bază: Prin metode artificiale s-a ajuns ca înroşirea tomatei să se facă în doadr câteva ore Eveniment

Goana după venituri mari și rapide îi face pe agricultori să apeleze la  soluţii care forțează culturile şi grăbesc recolta

Specialiștii avertizează însă că acest “beneficiul” de a găsi fructe și legume tot timpul anului ne poate dăuna grav. Chimicalele folosite de agricultori au ca efect nu numai deprecierea alimentelor, ci şi îmbolnăvirea gravă a consumatorilor.

“Pe lista substanţelor folosite, în top se află erbicidul 2,4D şi Ethrelul, un hormon de creştere. Deşi sunt interzise de legislaţie pentru utilizarea în legumicultură, produsele se găsesc în comerţul de nişă din România”, scrie Adevărul.

Spre exemplu, specialiştii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău spun că perioada naturală de coacere a tomatelor româneşti este luna iunie, iar, la noi, roșiile se găsesc aproape tot anul.

De altfel, cu toții am cumpărat măcar o dată legume sau fructe care arată perfect, dar nu au gust.

„Când tăiem roşia, vedem că avem un cep lemnos şi observăm pe calotă un ţesut care nu este roşu uniform. Sunt dovezi că tomatele au fost maturate forţat. Deci, în cazul lor, fie s-a 'cârmit' planta, fie s-a intervenit cu stimulenţi de maturare“, explică Costel Vânătoru, cercetător la Staţiunea Legumicolă Buzău, potrivit Adevărul.

Prin metode artificiale s-a ajuns ca înroşirea tomatei, în funcţie de doza de stimulenţi aplicată, să se obţină în numai câteva ore.

O bună modalitate de a evita roşiile tratate cu hormoni de creştere este alegerea de pe tarabă a celor care încă mai au ciorchine sau coroniţă verde.