Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment S-au împlinit 37 de ani de la cutremurul devastator din 1977 când peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața (VIDEO)

S-au împlinit 37 de ani de la cutremurul devastator din 1977 când peste 1.500 de persoane și-au pierdut viața (VIDEO)

Un articol de: - 04 Mar 2014, 12:11
Foto: agerpres.ro Eveniment
România își amintește, marți, de cutremurul devastator care în urmă cu 37 de ani a dus la pierderea a 1.578 vieți omenești.

Pe 4 martie 1977, românii au trăit 55 secunde de coșmar, timp în care, numai în Capitală, şi-au pierdut viaţa peste 1400 de oameni, iar alţi 11.000 au fost răniţi. Atunci au fost distruse 35 de mii de locuinţe, printre care şi mai multe clădiri, reprezentative pentru Bucureşti , cum ar fi blocurile Dunărea sau Scala.

Acum, la 37 de ani de la seismul care a pus la pământ Capitala, tragedia s-ar putea repeta, însă la o scară mult mai mare, cu mii de victime şi cu o paguba materilă estimată la 5 miliarde de euro.

Vieţile a mii de oameni sunt puse în pericol. Lista clădirilor care ar putea cădea la primul cutremur cu magnitudine mai mare de 7 continuă să se marească. Imobilele de pe Calea Victoriei, bulevardele Magheru sau Nicolae Bălcescu sau sunt cele mai expuse unei catastrofe.

Din cele 114 mii de clădiri din Capitală, mai mult de jumătate sunt în pericol să se prăbuşească în cazul unui seism cu magnitudinea de peste 7.

Iar dacă cei mai mulţi dintre noi nici măcar nu îşi pot imagina ce ar putea însemna repetarea tragediei din 1977, sunt oameni terifiaţi care trăiesc zi de zi în locuinţe care stau să se prăbuşească.

Pe langa numărul foarte mare de victime, un nou cutremur ca cel de acum 37 de ani ar produce şi pagube materiale uriaşe. Dacă în 1977 acestea au fost estimate la 2 miliarde de dolari, acum vor fi de cel puțin două ori mai mari, avertizează specialiștii.

Statisticile arată că un seism putrernic, de magnitudinea celui din 1977, se poate produce in România o dată la 30- 40 de ani.

La 4 martie 1977, România a fost zguduită de un puternic cutremur de pământ, cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter. Seismul a lovit partea de sud a României, la ora 21.22. Epicentrul s-a situat în Munţii Vrancei, cea mai activă zonă seismică din România, la adâncimea de 94 km.

A fost cel mai violent fenomen natural ce a lovit România în secolul al XX-lea, din punctul de vedere al pierderilor umane. Totodată, s-a situat pe locul al patrulea în topul seismelor produse în România în ultimii 200 de ani.

Bilanţul victimelor şi pagubelor materiale a fost impresionant. 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa, strivite sau asfixiate sub dărâmături, din care 1.424 în Bucureşti. Numărul total al persoanelor accidentate s-a ridicat la 11.300, iar 32.900 de clădiri au fost grav avariate sau distruse. Imediat după seism circa 35 000 de familii au rămas fără adăpost. Circa 760 de unităţi economice au fost afectate.

În centrul Bucureștiului au dispărut atunci mai multe blocuri, printre care Scala, Continental-Colonadelor, Dunărea, Casata, Nestor ş.a. Din cele 33 de clădiri înalte prăbuşite atunci, 28 erau construite înainte de 1940.

În afară de capitala ţării, cele mai afectate judeţe au fost cele situate în proximitatea Bucureştiului: Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Vaslui, Iaşi, Galaţi şi Buzău. Oraşul Zimnicea a trebuit refăcut în totalitate.

Printre personalităţile care şi-au pierdut viaţa pe 4 martie 1977, s-au numărat Toma Caragiu, unul dintre cei mai mari actori ai scenei româneşti; cântăreaţa de muzică uşoară Doina Badea, regizorul Alexandru Bocăneţ, Anatol E. Baconsky, poet, teoretician literar, prozatorul Alexandru Ivasiuc, scriitorul Mihai Gafiţa. Corneliu M. Popescu, cel mai apreciat traducător al operei eminesciene în limba engleză, a murit la vârsta de doar 19 ani.

Alte personalităţi ale vremii decedate la cutremurul din 4 martie 1977 au fost: poeta Daniela Caurea; scriitorii Mihail Petroveanu, Veronica Porumbacu, Nicolae Vatamanu şi Viorica Vizante; actriţa Eliza Petrăchescu; pianistul şi compozitorul Tudor Dumitrescu; lingvistul şi istoricul literar Ioan Siadbei; mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu; cântăreaţa Filofteia Lăcătuşu; scenograful Liviu Popa; fizicianul Florin Ciorăscu.

S-au împlinit 37 de ani de la cutremurul devastator din 1977


 
 
 
Loading...