Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sănătatea dentară – Poarta către sănătatea generală

Sănătatea dentară – Poarta către sănătatea generală

Un articol de: - 09 Oct 2020, 17:39
Sănătatea dentară – Poarta către sănătatea generală Eveniment

Organismul uman funcționează ca un ecosistem în cadrul căruia se stabilesc relații interdependente între funcțiile și organele vitale.

Atunci când se creează un dezechilibru în buna funcționare a sistemelor, sănătatea generală poate fi afectată negativ pe termen lung.

La fel ca și alte sisteme din organism, cavitatea bucală dezvoltă propria floră bacteriană, majoritar cu rol de protecție.

Cavitatea bucală este unul dintre punctele principale de acces către sistemul respirator și cel digestiv, iar bacteriile din cavitatea bucală pot pătrunde în căile respiratorii și de-a lungul tractului digestiv favorizând apariția unor afecțiuni specifice.

În general, organismul are propriul scut de protecție, iar menținerea unei igiene orale adecvate, precum periaj dentar de 2 ori/zi, utilizara aței dentare și a dușului bucal ține bacteriile și problemele dentare la distanță.
 

Pentru a înțelege îndeaproape dinamica organismului, îți propunem un exercițiu de imaginație: să presupunem că ai o carie dentară.

Amânarea tratamentului va determina evoluția negativă a acesteia:

  • Caria se va dezvolta pe o suprafață extinsă a dintelui și ajunge în interiorul dintelui, distrugându-i smalțul și dentina

  • Apare durerea locală și chiar durerile inexplicabile de capL-au prins conducând cu 124 km/h în localitate, în România. Şoferul i-a spus o singură frază judecătorului, care, apoi, l-a iertat complet

  • Se instalează infecția la nivelul pulpei dentare și a nervilor

  • Scade capacitatea pacientului de a se igieniza corect – teama de durere. Aceasta poate duce la complicații precum inflamarea gingiilor, retracția gingivală și stimularea apariției afecțiunilor parodontale

  • Treptat, pacientul nu se mai poate alimenta corect, variat și sănătos. O dietă necorespunzătoare determină apariția unor carențe nutriționale, cu consecințe negative asupra stării generale de sănătate

  • Instalarea durerii pe timpul nopții, poate priva pacientul de un somn odihnitor pentru câteva zile consecutiv

 

Mai mult, în lipsa unei igiene necorespunzătoare și în contextul amânării tratării cariei apărute, cavitatea orală va deveni o sursă de infecție pentru cele mai importante organe ale corpului.

De altfel, bacteriile și flora bacteriană care se dezvoltă în cavitatea bucală pot migra, pe termen lung, în vasele de sânge, de unde pot ajunge cu ușurință în celelalte organe ale corpului.

În plus, persoanele care sunt predispuse către patologii ale dinților și care nu tratează la timp problemele apărute prezintă un risc mai mare de a dezvolta diverse boli cardiace, boli ale plâmânilor și, în unele cazuri, diabet.

 

Studiile de specialitate sugerează că flora bacteriană din cavitatea orală și inflamația asociată cu forme severe de afecțiuni parodontale pot fi un factor cheie în varii afecțiuni ale organismului. Diabetul, cazurile oncologice, bolile autoimune diminuează rezistența organismului la infecție și pot stimula dezvoltarea unor afecțiuni dentare mult mai complicate ”, ne spune dr. Ana-Maria Ghiurcă – medic specialist în Parodontologie la DENT ESTET
 

Influența sănătății dentare asupra celor mai importante organelor ale corpului:

Creier – infecția din cavitatea bucală este asociată cu formarea cheagurilor de sânge care pot provoca AVC sau care pot favoriza apariția bolii Alzheimer sau a demenței.

Inimă – afecțiuni ale sistemului cardiovascular determinate de inflamarea valvelor și camerelor inimii (endocardita) sau inflamarea vaselor de sânge prin transportul bacteriilor în organism, posibilă legătură cu infarctul, ateroscleroza etc.

Rinichi – infecțiile orale pot afecta buna funcționare a rinichilor. Studiile recente prezintă o legătură între infecțiile orale și insuficiența renală. Afecțiunile parodontale cresc riscul de apariție a cancerului renal cu până la 62%, conform Harvard Research.

Plămâni fiind o poartă de intrare a aerului în plâmâni, din cavitatea bucală pot fi transportate în plâmâni anumite bacterii care pot crește susceptibilitatea în apariția pneumoniei sau a bronșiolitei

Pancreas – infecțiile orale pot influența nivelul glicemiei, favorizând apariția diabetului. 93% dintre persoanele cu afecțiuni parodontale prezintă risc de diabet se prezintă într-un studiu realizat de Academia Americană de Sănătate Orală Sistemică.

 

Inclusiv în sarcină, viitoarele mame se confruntă cu inflamarea țesuturilor gingivale. Astfel, conform Academiei Americane de Sănătate Orală Sistemică, femeile însărcinate diagnosticate cu o afecțiune parodontală prezintă 1 din 7 șanse de naștere prematură și greutate mai mică a fătului la naștere.

 

Cum ne menținem sănătatea zâmbetului pe termen lung

Prin aderarea la un program complet de prevenție vei reuși să previi afecțiunile grave (care, pe termen lung, ar putea necesita tratamente complexe), vei investi mai puțini bani, timp și energie, pentru a te bucura de un zâmbet sănătos.

De asemenea, mai poți opta și pentru o evaluare parodontală, care te va ajuta să afli cât de sănătoase sunt gingiile și țesuturile moi și cum le poți proteja pe termen lung.

În plus, tot în cadrul clinicilor DENT ESTET poți beneficia și de un program de screening pentru detectarea timpurie a celulelor precanceroase de la nivelul cavității orale.
 

Alege excelența în stomatologie!