Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Satelitul GOCE dezvăluie în detaliu forța gravitațională a Pământului

Satelitul GOCE dezvăluie în detaliu forța gravitațională a Pământului

Un articol de: - 31 Mar 2011, 18:33
Satelitul GOCE dezvăluie în detaliu forța gravitațională a Pământului Eveniment

Datorită unor date culese de satelitul GOCE al Agenției Spațiale Europene, oamenii de știință au putut realiza un geoid, ce seamănă cu un cartof și care ajută să înțelegem cum variază gravitația pe Pământ, notează BBC.

În imaginile realizate de Agenția Spațială Europeană, galbenul reprezintă zone în care gravitatea este cea mai puternică, iar albastru reprezintă zone în care gravitatea este cea mai slabă.

Forța gravitațională a Pământului, în detaliu


Potrivit sursei precizate, prin această realizare, vom putea percepe mai ușor cum se mișcă oceanele și cum cutremurele devastatoare, precum seismul din Japonia, au loc. GOCE ar trebui să dezvolte o vedere tridimensională cu ceea ce se întâmplă înăuntrul Pământului.

Cercetătorii au încercat să explice modelul geoidului, descriind suprafața nivelată al unui Pământ idealizat. Suprafața care urmărește proturberanțele din imagine este locul unde forța gravitațională este la fel.

Descrisă într-un alt mod, dacă o mingie ar fi plasată pe acest cartof, oriunde, aceasta nu s-ar rostogoli, pentru că, din perspectiva mingii, nu există "sus" sau "jos".

Potrivit acestei explicații oarecum bizare, o barcă aflată pe coasta Europei poate să stea cu 180 metri mai "sus" decât o barcă din mijlocul Oceanului Indian, și se află la același nivel.

Satelitul GOCE a fost lansat în martie 2009 și zboară de la pol la pol la o altitudine de numai 254,9 km, cea mai joasă orbită a oricărui satelit de cercetare.

Citeşte mai multe despre:   Pamant