Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sătenii vor putea fi polițiști de ocazie! Propunerea le aparține senatorilor UDMR

Sătenii vor putea fi polițiști de ocazie! Propunerea le aparține senatorilor UDMR

Un articol de: B1.ro - 30 Noi 2018, 13:34
Sătenii vor putea fi polițiști de ocazie! Propunerea le aparține senatorilor UDMR sursă foto: tion.ro Eveniment

Sătenii ar putea deveni polițiști de ocazie, după ce UDMR a depus, la Senat, un proiect de lege care permite ca, în localitățile în care nu există destui polițiști, paza să fie asigurată și de voluntari, anunță digi24.ro.

Cu toate acestea, scrie sursa citată, propunerea este primită cu neîncredere în satele din vestul țării, pentru că oamenii spun că n-ar fi pregătiți. De partea cealaltă, autoritățile locale consideră că ideea este bună, dar se întreabă cine îi va instrui pe voluntari.

„Poate în unele sate e nevoie, la noi nu cred. Înainte tot așa a fost legea obligatorie, puși oamenii paznici din sat și îi plăteau din primărie”, spune un sătean, potrivit aceleiași surse.

Locuitorii unei comune din Timiș nu sunt încântați de posibilitatea ca, pe viitor, să patruleze pe străzi, în locul polițiștilor. Oamenii cred că cel mai mare pericol din zonă sunt animalele sălbatice, nu hoții, și nu se simt pregătiți pentru o astfel de misiune.

„Cei care au bunuri în sate, trebuie să coopereze și cu rândul, unul câte unul, să aibă grijă de bunurile lor și ale comunei. Cei care sunt profesioniști, mă gândesc la poliție, să îi instruiască pe cei care iau parte la această activitate”, a spus Zoltan Marossy, președintele UDMR Timiș, pentru aceeași publicație.

Patrulele săteşti ar urma să fie formate din voluntari. Nu este clar, deocamdată, dacă vor primi dotări sau se vor descurca pe cont propriu.

„Din multitudinea de programe specifice de minister ori proiecte transfrontaliere, echipamente se pot asigura și de acolo”, spune Zoltán Marossy, președintele UDMR Timiș.

În Bihor, unii dintre primari cred că viitoarele patrule săteşti vor ajuta comunităţile.

„O patrulare ar da un pic de plus de siguranță pentru locuitorii din comună. Este și un factor de intimidare”, spune Attila Mados, primarul comunei Diosig, Bihor.
Proiectul de lege prin care ar urma ca, în localităţile unde nu sunt suficienţi poliţişti, paza să fie asigurată de localnici, a fost iniţiat de UDMR şi depus la Senat.

Citeşte mai multe despre:   UDMR,   Senat