Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Scandal diplomatic: Ambasadorul României în Armenia, chemat pentru a da explicaţii în legătură cu afirmaţiile "deplasate"

Scandal diplomatic: Ambasadorul României în Armenia, chemat pentru a da explicaţii în legătură cu afirmaţiile "deplasate"

Un articol de: - 05 Dec 2014, 11:55
Scandal diplomatic: Ambasadorul României în Armenia, chemat pentru a da explicaţii în legătură cu afirmaţiile "deplasate" Foto: ispri.ro Eveniment
UPDATE 13.50 Ambasadorul României din Armenia, Sorin Vasile, a fost rechemat în ţară după ce a făcut o serie de declaraţii antisemite şi homofobe.Sorin Vasile a făcut mai multe declaraţii cu tentă antisemită şi homofobă în Armenia, la o conferinţă. Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat vineri, 5 decembrie.

 
 
"Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României în Armenia a fost chemat de urgenţă în Centrală pentru a da explicaţii cu privire la comentariile pe care le-a făcut în cadrul conferinţei menţionate.
Conducerea MAE a transmis deja instrucţiuni ambasadorului pentru ca acesta să îşi ceară public scuze pentru comentariile sale întru totul deplasate. Scuzele sale au fost publicate în cursul zilei de astăzi, 5 decembrie 2014, pe site-ul publicaţiei armene Civilnet.am. Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul şi condamnă ferm declaraţiile cu tentă antisemită şi homofobă ale ambasadorului",
anunţă un comunicat al MAE.

Centrul pentru Combaterea şi Monitorizarea Antisemitismului MCA s-a sesizat în urma unor declaraţii catalogate ca „antisemite şi homofobe“ făcute de diplomatul Sorin Vasile, ambasadorul României în Armenia.

„În discursul său ţinut la Universitatea Americană din Erevan, în data de 19 noiembrie 2014, ambasadorul României a popularizat stereotipuri religioase, antisemite şi homofobe, amestecând glume despre evrei cu genocidul armean. Răspunzând întrebărilor studenţilor şi ale presei, în opinia noastră, domnul Vasile a făcut comentarii de o ignoranţă crasă, de o lipsă totală de respect şi deplină iresponsabilitate. Domnul Vasile a «expediat» genocidul armean într-o frază, a făcut comparaţii homofobe şi a glume despre contabili evrei lacomi, gata să încalce legea doar pentru profit, un stereotip clar antisemit“, arată reprezentanţii MCA România, informează Adevărul

Site-ul armean Civil Net relatează că la data de 19 noiembrie, Sorin Vasile a fost invitat la Universitatea Americană din Armenia să vorbească despre parteneriatul dintre România şi Armenia. Un student armean i-a adresat întrebarea ce este mai important pentru România, legăturile politice şi economice cu Turcia sau imperativul moral al recunoaşterii genocidului armean.

Diplomatul a oferit un răspuns considerat de ziarişti drept stupefiant. „Ce s-a întâmplat la începutul secolului trecut este foarte complicat… care este moralitatea? Să recunoaştem, ok… Asta este moralitate. Care este moralitatea într-un cuplu normal… cuplu hermafrodit, da? Nu, nu hermafrodit. Homosexualii şi cei normali, bărbaţi şi femei, da? Ei sunt ok? Sunt normali, sunt morali. Dar homosexualii sunt morali sau… ? Deci, este la fel cu.. ştiţi, totul este relativ. Acesta este răspunsul la întrebarea ta. Pentru tine, este controversat. Pentru cuplurile gay, pentru ei este perfect, este modelul familial, da? Gay“.

Chestionat o săptămână mai târziu despre transcriptul declaraţiei sale, ambasadorul Sorin Vasile a replicat: „A fost o analiză a conceptului de moralitate şi nu a fost făcută o comparaţie“.
"Totul este relativ, este complicat. Nu este doar matematică: politica, strategia, geopolitica. Nu ai doar 1+1. Există o glumă bună despre evrei... Un afacerist evreu caută un contabil pentru compania sa şi îl întreabă pe primul candidat - „Cât fac 10+10?”. Candidatul răspunde: 20. „Nu eşti bun, ieşi afară!”, îi spune evreul. Al doilea candidat spune că 10+10 fac 30 şi este dat afară. „Cât fac 10+10?”, îl întreabă evreul pe al treilea candidat. „Cât aţi dori să facă?”, întreabă candidatul şi este angajat. Aici nu discutăm... despre matematică şi 1+1 nu fac 2. Anul viitor, vom comemora 100 de ani... nu spun cine a avut dreptate şi cine a greşit, nu am acest drept... este foarte complicat”, a mai scris ambasadorul român.

La sfârşitul comentariului său, Sorin Vasile a adăugat: „Şi cel mai important lucru... uitaţi-vă la francezi şi germani... la reconcilierea lor. Durează ceva timp, nu-i aşa? În final, au găsit însă o cale. Pentru un om cu funcţia mea, este foarte complicat. Nu este uşor, este o problemă care ţine de moralitate, economie, politică, geopolitică. Există prea mulţi factori la mijloc”.

Ambasadorul Sorin Vasile a menţionat că nu mai doreşte să comenteze afirmaţiile respective. „Am spus limpede că evenimentele din 1915 au fost dureroase şi mi-am exprimat speranţa că, aşa cum Germania şi Franţa au găsit calea spre reconciliere, într-un viitor apropiat, ţările din regiune vor găsi o cale de negociere”. Diplomatul român a refuzat să-şi ceară scuze pentru declaraţiile sale.


Chestionat prin mail, o săptămână mai târziu, despre transcriptul declaraţiei sale, ambasadorul Sorin Vasile a replicat: „A fost o analiză a conceptului de moralitate şi nu a fost făcută o comparaţie“.

Citeste mai mult: adev.ro/ng3qwj
Chestionat prin mail, o săptămână mai târziu, despre transcriptul declaraţiei sale, ambasadorul Sorin Vasile a replicat: „A fost o analiză a conceptului de moralitate şi nu a fost făcută o comparaţie“.

Citeste mai mult: adev.ro/ng3qwj
Chestionat prin mail, o săptămână mai târziu, despre transcriptul declaraţiei sale, ambasadorul Sorin Vasile a replicat: „A fost o analiză a conceptului de moralitate şi nu a fost făcută o comparaţie“.

Citeste mai mult: adev.ro/ng3qwj
Citeşte mai multe despre:   evrei,   homosexuali