Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment SCANDAL MONSTRU între un preot și primarul Careiului: ”Să vină ungurul să-și ia CAPELA, să o îngrădească”

SCANDAL MONSTRU între un preot și primarul Careiului: ”Să vină ungurul să-și ia CAPELA, să o îngrădească”

Un articol de: - 03 Mar 2018, 20:29
Eveniment

Scandal monstru între reprezentanții Bisericii Ortodoxe și primarul Careiului, Kovacs Eugen! Mărul discordiei ar fi capela mortuară aflată în satul Ianculești, aparținător municipiului Carei.

În acest context, preotul paroh Gheorghe Sorian ar fi făcut, duminica trecută, în biserica ortodoxă din Ianculești, o serie de afirmații destul de dure la adresa primarului municipiului Carei, Kovacs Eugen, potrivit opiniedecarei.com.

”Dacă Consiliul unguresc  vrea să ne ia pământul din cimitir, să vină ungurul (primarul Eugen Kovacs – n.r.), să-și ia capela și să și-o ducă sau să o îngrădească, căci noi ne vom putea duce morții de acasă, ca și până acum”, ar fi spus preotul Sorian, potrivit opiniedecarei.com.

Reprezentantului satului Ianculești în Consiliul Local Carei, consilierul Ioan Oneț, a taxat declarația preotului.

”Este inacceptabil ceea ce a spus preotul Sorian. Asemenea expresii care instigă la ură interetnică nu pot fi folosite de un preot ortodox. De asemenea, astfel de cuvinte nu pot fi folosite la adresa autorităților locale, care au sprijinit dezvoltarea satului Ianculești. Capela din cimitir a fost construită de Consiliul Local și Primăria Carei pentru ianculeșteni. Nimeni nu a vrut să ia terenul ianculeștenilor. Era vorba de o simplă formalitate pentru a putea întăbula legal capela construită din bani publici. După întăbulare, capela va fi dată în folosința bisericii, că doar nu ne vom muta împreună cu primarul în capela din cimitir”, a declarat consilierul Ioan Oneț, potrivit presasm.ro.

Pentru a putea întăbula noua capelă mortuară din Ianculeşti, a cărei construcţie a fost finanţată din bugetul local, a fost necesară dezmembrarea unei suprafeţe de 30 de ari din cimitir, pentru care secretarul municipiului Carei, Adela Opriţoiu, a cerut ridicarea dreptului de uzufruct al Bisericii Ortodoxe din satul aparţinător.

”De aici a ieşit un adevărat tărăboi. Pentru a putea realiza întăbularea capelei, doamna secretar Opriţoiu s-a adresa Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI), care a aprobat şi a operat aceste modificări. Îmi pare rău că preotul paroh nu a înţeles acest demers, dar nici nu a venit la Primăria Carei să ceară informaţii suplimentare. În schimb, a lansat acuzaţii nefondate la adresa mea şi a consilierului local Ioan Oneţ, reprezentantul satului Ianculeşti, cum că am vrea să luăm cimitirul ianculeştenilor. Dacă cineva încearcă să convingă ianculeştenii că primarul sau un consilier local vrea să le ia cimitirul, respectivul minte cu neruşinare. Vrem doar să finalizăm capela, să o întăbulăm conform legii şi apoi să o predăm pe vecie Bisericii Ortodoxe din Ianculeşti”, a declarat primarul Eugen Kovacs.

Citeşte mai multe despre:   Kovacs Eugen,   Stiri Carei,   primar