Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment REALITATEA TV: Cronologia unui scandal media! Cum au ajuns Cozmin GUȘĂ şi Maricel PĂCURARU să preia postul TV. Ce rol au jucat generalul Coldea și SRI, tertipurile prin care nu s-au achitat datoriile la stat și miza dosarului de la DNA (FOTO, VIDEO)

REALITATEA TV: Cronologia unui scandal media! Cum au ajuns Cozmin GUȘĂ şi Maricel PĂCURARU să preia postul TV. Ce rol au jucat generalul Coldea și SRI, tertipurile prin care nu s-au achitat datoriile la stat și miza dosarului de la DNA (FOTO, VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 23 Noi 2018, 14:40
REALITATEA TV: Cronologia unui scandal media! Cum au ajuns Cozmin GUȘĂ şi Maricel PĂCURARU să preia postul TV. Ce rol au jucat generalul Coldea și SRI, tertipurile prin care nu s-au achitat datoriile la stat și miza dosarului de la DNA (FOTO, VIDEO) Eveniment

Realitatea TV este lovită în prezent de un scandal uriaş cu acuzaţii dure de o parte şi de alta! Principalul realizator al postului, Rareş Bogdan, a fost scos de pe post de unul din patronii postului, Cozmin Guşă. 

Totul a pornit după ce Oreste Teodorescu şi Oana Stănciulescu au fost interzişi în platourile televiziunii, primul fiind anunţat cu un minut înainte de a intra în direct în emisiunea prezentată de Rareş Bogdan. În replică, realizatorul a cerut în timpul emisiunii demisia directorului de ştiri, Edward Pastia, şi a anunţat că va părăsi televiziunea dacă nu va avea liberatea să îşi aleagă invitaţii.

"Dacă se consideră că nu pot apărea pe post în condițiile mele, adică să îmi aleg singur invitații, voi considera că după 6 ani și jumătate de libertate totală lucrurile acestea nu mai sunt posibile”, a explicat Rareș Bogdan. El a fost ulterior scos de pe post de Cozmin Gușă și înlocuit cu realizatorul Claudiu Popa. (Detalii AICI)

Partidul Realitatea, posibilul declanşator al scandalului

Odată cu acest scandal, Oreste a afirmat că nu a mai fost primit pe post deoarece a îndrăznit să-și exprime o poziție critică față de ideea înființării Partidului Realitatea. Nici Stănciulescu nu a mai fost primită în platourile televiziunii. În schimb, Cozmin Guşă a transmis că decizia ca cei doi jurnalişti să nu mai fie colaboratori ai postului a fost luată de conducerea editorială, în condiţiile în care există suspiciuni cu privire la ”atitudinea lor faţă de Realitatea TV”.

Partidul Realitatea, la care face referire Oreste, îi are ca iniţiatori pe Edward Pastia sau Octavian Hoandră. Dosarul a fost înregistrat pe 10 octombrie la Tribunalul București. Asta după ce chiar Cozmin Gușă a anunțat că vrea transformarea Realitatea TV în partid, pentru că "noi vrem să acționăm în slujba cetățeanului”.

Gușă a făcut anunțul privind Partidul Realitatea în contextul în care, cu datorii de peste 100 de milioane de lei la stat, Realitatea TV cel mai probabil își va pierde licența din motive de faliment.

Gușă a mai fost implicat în politică. În 2005, alături de Lavinia Șandru, el a pus bazele Partidului Inițiativa Națională. În decembrie 2011, PIN a încheiat un protocol de fuziune prin absorbție cu UNPR.

Cum au preluat Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru postul de televiziuneInformaţia orei îl are în centru pe Radu Mazăre, care tocmai a...

În acest context, reamintim felul în care Cozmin Guşă şi Maricel Păcuraru au ajuns să deţină postul de televiziune Realitatea TV. Aceştia au fost acuzaţi de foştii proprietari, Elan Schwartzenberg  şi Sorin Ovidiu Vîntu, că au furat televiunea prin fals.

După un an de investiții de milioane, Rovigo Deleanu, lichidatorul, m-a invitat și mi-a spus că are asupra sa presiuni colosale din partea SRI și dacă eu nu le rezolv urgent, atunci va face lucruri regretabile. Nu am înțeles pe moment, dar la câteva săptămâni, la o ședință a creditorilor, deși controlasem până atunci masa credală, m-am trezit că s-a dus în favoarea lui Gușă și Păcuraru, două persoane cu care aveam atunci un contract minimal. De altfel, înțeleg că ulterior Cozmin Gușă și Marcel Păcuraru, împreună cu un avocat, mi-au și falsificat semnătura pe un act pentru a rezolva această preluare ostilă”, a afirmat Elan Schwartzenberg, într-un interviu acordat din Israel în exclusivitate pentru B1TV.

"Realitatea a fost furată de Cozmin Gușă și Marcel Păcuraru, prin falsificarea semnăturii mele și cu susținerea unora din sistem”, a mai declarat omul de afaceri, pentru B1 TV.

Întrebat ce ar fi trebuit să facă pentru a nu pierde Realitatea, acesta a răspuns: ”Trebuia să mă duc la generalul Coldea să-i pup inelul sau ghiulul, dacă avea așa ceva, și să-i jur credință, habar n-am...”. Ironie a sorții, zilele acestea chiar patronul Cozmin Gușă susține că Realitatea TV a fost împânzită de "trompetele lui Coldea"...

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

În schimb, afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu a ținut să precizeze că acest trust de presă nu a fost niciodată în proprietatea lui Elan Schwartzenberg, Cozmin Gușă și Maricel Păcurariu, ci a rămas a lui.

"În momentul în care statul român a pornit atacul asupra mea motivul principal al lui Băsescu a fost Realitatea. Îl deranja teribil Realitatea. Motivul partenerilor strategici era altul și îl vom discuta. Am încercat să protejez acest trust de presă apelând la niște oameni în care la momentul acela aveam încredere. Unul dintre ei a fost domnul Elan Schwartzenberg, care s-a dovedit în final a fi un escroc. Am trecut compania proprietară pe Realitatea printr-un contract de trustee la domnul Elan Schawartzenberg, contract de trustee este familiar termenul pentru telespectatori. Deci domnul Elan nu a deținut niciodată Realitatea, grupul Realitatea. 

După eșecul cu domnul Elan, am încercat același cu om căruia credeam că îmi datorează din punct de valoare moral enorm, micul escroc Gușă. Gușă este un fel de peștișor, nu știu dacă știti ce înseamnă parazitul. În ocean se strecoară prin colții rechinului un fel de peștișori mici care ciugulesc din colții rechinului resturile. Ăsta este Gușă. Cu Voiculescu la început, cu Adrian Năstase, cu Băsescu, cu mine, acum îl ciugulește pe Vizer. Acest escroc a avut în proprietate printr-un contract de trustee grupul Realitatea. Ceea ce ați difuzat dumneavoastră este o gâlceavă între ei doi escroci: domnul Elan Schwartzenberg- măcar ăla e un escros simpatic- și domnul Gușă. Niciunul dintre ei nu a deținut trustul Realitatea.

Și-au trecut grupul de presă ca și o altă companie PetromService, o companie foarte valoaroasă, pe numele lor cu complicitatea unui jucător sindic, a altori judecători sindici, a unei doamne de la Registrul Comerțului și cu planul direct al SRI prin domnii Coldea și acum susținută această operațiune ilegală de către actualul SRI cu domnul Hellvig și așa mai departe. 

Și domnul Elan Schwartzenberg a fost victimă a serviciilor de informații din România. Domnul Gabi Oprea, "Gabi minte mică", prostovanul ăla a încercat să își facă o rețea operativă păcălind și pe alții că îi trece în rândul armatei ca spioni în cadrul serviciului de spionaj al armatei. Lista aia pe care ați văzut-o dată pe la televiziuni, cu oameni din societatea civilă, din presă și așa mai departe ca ofițeri activi în MApN era rețeaua pe care încerca să o construiască Gabi Oprea vânzând iluzia apartenenței acestora la serviciul de spionaj al armatei. 

Domnul Elan a căzut victimă acestui Gabi Oprea. Domnul Gușă și Păcurariu au căzut victime atât a lui Oprea cât și Coldea și Maior. Deci totul a fost o operațiune dirijată de SRI, care la rândul său este dirijat din afară de către partnerii strategici, de către americani, CIA mai exact", a comentat Sorin Ovidiu Vîntu, într-un interviu din puşcărie oferit în exclusivitate pentru B1TV. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Afaceristul a precizat că DNA, deşi are în lucru un dosar penal, nu vrea să facă lumină în acest caz pentru că postul face interesele președintelui, SRI și DNA.

"Tot timpul eu am fost proprietarul acestei companii, contractul de trustee e de proprietare de fațadă. Fiica mea a semnat un contract de trustee în Cipriu cu domnul Gușă, care nu mai recunoaște acum.

Eu am depus o plângere la DNA acum vreo 5 ani, procurorul de caz a stabilit cu claritate că domnii Gușă, Păcurariu, Elan Schwartzenberg sunt escroci, au dovezi clare, au probe, numai că țin dosarul la sertar pentru că Realitatea este încă utilă domnilor cutare și cutare - Iohannis, SRI, DNA. E suportul lor principal. Se așteaptă probabil să se facă termenul de prescripție pentru Gușă și Păcurariu și în același timp să dea posibilitatea acestor escroci să treacă contractele de echipamente, de cabluri, personal pe o nouă, banii intrând aici, iar toate datoriile acumulându-se în trustul meu de presă. Nici domnul Elan, nici domnul Gușă nu au fost proprietarii acestui trust, au fost niște bidoane folosite de mine ca să protejez trustul de atacul furibund al securității române", a precizat omul de afaceri. 

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Guşă a declarat că el şi Păcuraru sunt acţionarii majoritari, cu 80%, ai Realitatea Media SA, printr-un offshore din Cipru, precizând că, la momentul respectiv, exista un proces în derulare în respectiva ţară pentru ca justiţia să le recunoască oficial această calitate.

Cine este Maricel Păcuraru: DNA nu contestă eliberarea condiționată a acestuia

Maricel Păcuraru, patronul postului Realitatea TV, a fost condamnat, în 2014, de Curtea de Apel Bucureşti, la patru ani de închisoare în dosarul privind poliţele de asigurare pentru angajaţii Poştei Române, în care a fost calculat un prejudiciu de aproximativ 18 milioane de lei.  

Păcuraru a fost pus în libertate în 2017 de o instanţă din Brăila, după ce a efectuat 815 zile din pedeapsa totală de 1.460 de zile. O decizie rămasă definitivă prin necontestare chiar de către DNA, procurorii susținând că nu au fost anunţaţi de procesul intentat de Păcuraru, de eliberare condiţionată, iar procurorul de la Parchetul Judecătoriei Brăila, care a intrat în proces, nu avea competenţa să participe la judecarea cauzei.

Dosarul Realitatea TV la DNA

Cornel Nistorescu a scris în septembrie un editorial în Cotidianul în care arată că DNA a ajuns la concluzia că Realitatea TV a fost furată printr-un fals în acte, unii au fost trimiși în judecată, dar principalii beneficiari sunt liberi, protejați de DNA și SRI, iar televiziunea funcționează sub controlul celor care au furat-o

Iată cum descrie procurorul Carmen Damian preluarea controlului asupra Realității TV: „Prin falsificarea registrului acționarilor societății PSV Company SA, în sensul plăsmuirii/confecționării înregistrării de la poziția 1476, conform căreia Elbahold Limited a cedat un număr de 1.620.372 de acțiuni către Strategies Research Investment SRL la data de 01.02.2012, reprezentanții societății Strategies Research Investments SRL și ai PSV Company SA (nota redacției – acestea două fiind controlate ca asociați sau indirect de Maricel Păcuraru și Cozmin Gușă) au obținut înregistrarea mențiunii corespunzătoare schimbării acționariatului în Registrul Comerțului, au modificat actul constitutiv al societății PSV Company SA și, după ce au omis să prezinte Curții de Apel București contractul în temeiul căruia au înregistrat poziția 1.476 în Registrul acționarilor, au încercat din nou să obțină înregistrări cu același efect în Registrul Comerțului“.

Și precizează: „Prin falsificarea Registrului acționarilor și înregistrarea modificărilor la Oficiul Registrului Comerțului de pe lîngă Tribunalul București, folosirea calității de proprietar a fost posibilă pentru societatea Strategies Research Investments SRL (acționari Maricel Păcuraru și Cozmin Gușă), fără să mai fie nevoie să plătească vreo sumă de bani beneficiarului real al acțiunilor“.

Prin urmare, pentru Maricel Păcuraru s-a dispus schimbarea încadrării juridice din complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos injust. De asemenea, tot în cazul său, a fost dispusă schimbarea încadrării juridice din complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în infracțiunea de uz de fals.

Prin aceeași ordonanță, s-a dispus efectuarea urmăririi penale în continuare pentru 16 infracțiuni în cazul lui Maricel Păcuraru, eliberat din penitenciar, între timp, pe neașteptate. Printr-o altă ordonanță a fost deschis un nou dosar pentru infracțiunea de fals în înscrisuri, uz de fals, dar și altele.  De asemenea, procurorul a decis punerea în mișcare ”pentru Păcuraru Maricel pentru acțiunea de uz de fals și participare improprie pentru infracțiunea de abuz în serviciu“.

În concluzie, Realitatea TV a fost sustrasă prin uz de fals, dar, după șase ani, DNA a extins cercetările, fără să decidă mare lucru. Realitatea TV funcționează cu cei care au falsificat actele și au făcut declarații false la CNA, mai acuză Cornel Nistorescu, în articolul pentru Cotidianul.

Pe 12 decembrie va avea loc un nou termen în dosarul privind insolvența Realitatea Media, fiind șanse de a se declara oficial falimentul. Mizele dosarului, vechi de șapte ani, sunt funcţionarea în continuare a televiziunii și datoria uriaşă de 25 de milioane de euro, informează Libertatea. (Detalii AICI)

Dosarul insolvenţei Realitatea TV

Dosarul insolvenței Realitatea Media a fost deschis în septembrie 2011, fiind repartizat judecătoarei Mariana Moncea, care încă nu a fost în stare să îl soluţioneze. De altfel, tocmai din acest motiv, în primăvară, ea a fost suspendată timp de 6 luni din magistratură. Mai mult, aceasta ar fi vizată și de procurorii DNA pentru că ar fi favorizat conducerea Realitatea.

Foto: Mariana Moncea

Realitatea Media se află din 2011 în insolvenţă, perioadă în care nu a plătit către bugetul de stat niciun leu din taxe şi impozite, ba mai mult, a continuat să cumuleze datorii care au ajuns peste 100 de milioane de lei.

Despre această insolvenţă a vorbit chiar ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, joi, într-o intervenţie chiar la Realitatea TV.

”Dacă vreți mâine vin eu personal, dvs. veniți cu banii. Dvs. nu veți veni cu banii. (...) Datoriile dvs. sunt dacă nu mă înșel din 2009. Nu dați un leu pentru statul român. Haideți să fim corecți”, a tunat Teodorovici, după ce moderatoarea i-a reproșat proasta gestionare a banilor publici. (Mai multe detalii AICI)
 

Citeşte mai multe despre:   Cozmin Gusa,   Maricel Pacuraru,   Sorin Ovidiu Vintu,   Rares Bogdan,   Realitatea TV