Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment VÂRSTA de PENSIONARE, schimbată OFICIAL: De AICI afli DATA EXACTĂ la care ieși acum la pensie la termen sau anticipat!

VÂRSTA de PENSIONARE, schimbată OFICIAL: De AICI afli DATA EXACTĂ la care ieși acum la pensie la termen sau anticipat!

Un articol de: B1.ro - 01 Oct 2018, 07:15
Eveniment

Romanii care urmeaza sa iasa la pensie trebuie sa stie ca banii pe care ii vor primi ar putea fi insuficienti daca se bazeaza doar pe pensia publica (pilonul I de pensii) si pe pensia privata obligatorie (pilonul II de pensii). 

Specialistii le recomanda sa puna bani deoparte daca nu au deja o schema de pensii private.

Iata pe scurt care sunt tipurile de pensii de care beneficiaza romanii, legislatiamuncii.manager.ro:
1. pensia publica (pilonul I de pensii) reglementata de Legea nr. 263/2010, publicata in Monitorul Oficial nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare;
2. pensia privata obligatorie (pilonul II de pensii) reglementata de Legea nr. 411/2004, republicata in Monitorul Oficial nr. 482 din 18 iulie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare;
3. pensia privata facultativa (pilonul III de pensii) reglementata de Legea nr. 204/2006, publicata in Monitorul Oficial nr. 470 din 31 mai 2006.
4. produsele de asigurare de viata cu economisire si/sau acumulare de capital vandute de catre companiile de asigurari ca venit suplimentar la varsta pensionarii si in mentalul colectiv asimilate sub denumirea de asigurare de pensie privata reglementata de Legea nr. 32/2000, publicata in Monitorul Oficial nr. 148 din 10 aprilie 2000.

Varsta de pensionare, indiferent daca se doriti sa iesiti la pensie la termen sau anticipat, poate fi calculata pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), adica AICI.

In prezent, varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si de 63 de ani pentru femei. 
Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. 
Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani si pentru femei, si pentru barbati. 

 

Citeşte mai multe despre:   CNPP
 
Loading...