Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sculptura "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi va fi găzduită de Muzeul Satului (VIDEO)

Sculptura "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi va fi găzduită de Muzeul Satului (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 16 Oct 2016, 16:58
Sculptura "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi va fi găzduită de Muzeul Satului (VIDEO) foto: LIFE.ro Eveniment

Sculptura "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi va fi găzduită luna aceasta de Muzeul Satului. Dezvălurile vin de la Paula Popoiu, directorul instiuţiei. Acesta a precizat că la muzeu va fi o amenajată o sală specială care va reda atmosfera epocii în care a fost creată sculptura. Informaţia a fost confirmată şi de ministrul Culturii, Corina Şuteu. Prin mutarea la Muzeul Satului, Cuminţenia Pământului va beneficia de o expunere mai largă, a scris Şuteu pe Facebook, arată B1 TV.

"Muzeul Satului «Dimitrie Gusti» este, în prezent, cea mai vizitată instituție muzeală din București, iar mutarea „Cumințeniei Pământului" în acest spațiu este menită unei expuneri cât mai largi a lucrării, pentru un public cât mai numeros și mai divers, ce o va putea recepta în multiplele ei valențe, nu doar în siajul tradiției artistice din care provine", a scris ministrul Culturii, Corina Şuteu, pe Facebook.

Sculptura "Cuminţenia Pământului" a lui Constantin Brâncuşi va fi găzduită de Muzeul Satului

"Faptul că, într-o primă fază, „Cumințenia Pământului" va fi găzduită de Muzeul „Dimitrie Gusti" nu înseamnă că ea va fi accesibilă doar bucureștenilor: în viitorul apropiat, lucrarea va fi itinerată în România, urmând să fie expusă în contexte speciale, în muzee de artă, galerii etc", a continuat Şuteu.

Hotărârea de a aduce, pana la sfarsitul acestei luni, sculptura lui Constantin Brâncuşi la Muzeul Satului a fost luată într-o comisie, a precizat directoarea instituţiei, Paula Popoiu.

Sculptura va fi amplasată într-o sală separată.

"Va fi în cea mai modernă sală de expoziţie a muzeului. Are sistem de iluminat foarte modern, îi asigurăm microclimat. Vreau să facem totul sub numele «Recuperarea lui Brâncuşi în România». Va fi o sală, specială, pentru ea. Cu o scenografie în care să oferim şi informaţii despre Brâncuşi, despre atmosfera epocii în care a fost creată «Cuminţenia». Un fel de reconstituire a atelierului lui Brâncuşi, aşa cum este la Beaubourg, dar la Muzeul Satului, să-l facem pe pajişte, lângă han", a explicat directorul muzeului.

Cât privește siguranța sculpturii, Popoiu spune că sala de la muzeu este dotată cu sistem antifurt şi antifoc şi camere de supraveghere. Mai mult decât atât, instituţia va dubla paza şi va cere ministerului un jandarm.Veste de ULTIMĂ ORĂ despre Corina Chiriac. S-a întâmplat chiar AZI

Ministerul Culturii a anunţat că statul va plăti suma de 11 milioane de euro pentru "Cuminţenia Pământului", până la finalul lunii noiembrie.

Opera a fost realizată de Constantin Brâncuşi în 1907 si a fost expusă pentru prima dată în 1910, in Bucureşti. Sculptura este clasată în categoria "Tezaur" a Patrimoniului cultural naţional.

 

Citeşte mai multe despre:   cumintenia pamantului,   ministru,   educatie