Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Se mențin diferențele notabile între veniturile populației rurale și urbane. INS: O persoană din mediul rural câștigă, în medie, 48 de lei lunar din agricultură

Se mențin diferențele notabile între veniturile populației rurale și urbane. INS: O persoană din mediul rural câștigă, în medie, 48 de lei lunar din agricultură

Un articol de: Redacția B1.ro - 12 Iul 2019, 14:58
Foto: pixabay.com Eveniment

Între veniturile populației rurale și urbane există în continuare diferențe notabile, mai ales în perioadele extrasezoniere, potrivit celor mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică (INS) și citate de site-ul fermierinromania.ro

Astfel, 1.295,64 lei este suma care îi revine, în medie, lunar, unei persoane care trăiește într-o gospodărie din mediul rural. Este vorba despre o sumă reprezentativă pentru pentru primele trei luni din 2019, ceea ce înseamnă aproape jumătate din nivelul venitului mediu lunar din zona urbană care este de 2.144,38 lei

Potrivit datelor INS, cea mai mare parte a veniturilor unei gospodării rurale provine din salarii, adică 54,3%. Pe de altă parte, doar 3,7% din venituri provin din agricultură (48 de lei lunar, în medie/persoană), adică din încasările băneşti de la societăţi şi asociaţii agricole, din vânzări de produse agroalimentare, animale şi păsări sau din prestarea unor munci agricole. 

21,2% din veniturile gospodăriilor rurale, adică 274,67 lei, îl reprezintă „contravaloarea prestațiilor sociale”. Este vorba aici despre asistența socială, pensii, indemnizațiile pentru boală și maternitate, fondul de șomaj, alte prestații. 

Datele INS mai arată că veniturile evaluate din consumul de produse agroalimentare proprii se cifrează la 173,61 lei lunar/persoană.

În ceea ce privește cheltuielile totale medii lunare ale unei persoane dintr-o gospodărie rurală, acestea ajung la 1.117,99 lei. Cea mai mare parte din această sumă, adică 26,1%, este reprezentată de impozite, contribuții, cotizații și taxe. 

În zona urbană, cheltuielile medii lunare sunt de 1.789,26 lei/persoană, dar contravaloarea impozitelor și a taxelor se ridică la 37,4%. 

La capitolul alimente și băuturi nealcoolice, o persoană dintr-o gospodărie rurală cheltuiește, în medie, 190 de lei lunar (298,80 lei în urban). Aici se adaugă și consumul din resurse proprii evaluat la 173,29 lei (66 de lei în urban).

Potrivit sursei citate, într-o familie de agricultorivenitul mediu lunar al unui membru este 786,13 lei, adică 166 euro. 

La nivelul UE, media venitului lunar al unui agricultor este de 1.250 euro (15.000 euro/an).

Citeşte mai multe despre:   INS
 
 
 
Loading...