Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Se pregătește TESTAREA OBLIGATORIE a populației de hepatită, HIV şi SIDA

Se pregătește TESTAREA OBLIGATORIE a populației de hepatită, HIV şi SIDA

Un articol de: - 03 Mar 2018, 20:18
Foto: Doctorul zilei Eveniment

Doctorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", a solicitat Ministerului Sănătății ca testarea pentru hepatită, HIV şi SIDA să fie obligatorie și să se facă de către medicii de familie în maximum un an și jumătate.

"Eu am făcut o adresă către cele trei instituţii mari ale statului, Ministerul Sănătăţii, Preşedinţia României şi Guvernul României. Am înaintat această hârtie acum două săptămâni şi urmează discuţii. (...) O să vorbim săptămâna viitoare la Ministerul Sănătăţii pentru un program pentru medicii de familie, ca să îşi testeze toţi oamenii de pe listă, în decursul a unui an, un an jumătate. (...) Propun medicilor de familie din România să-şi testeze toţi pacienţii, toate persoanele de pe listă, în decurs de un an, un an jumătate, pentru toate cele trei (hepatită, HIV, SIDA n.r.)", a declarat doctorul Adrian Streinu-Cercel, citat de Agerpres.

Acesta a explicat și motivele pentru care consideră că populația trebuie testată obligatoriu  pentru hepatită, HIV şi SIDA: "Testările ar trebui să fie obligatorii, evident că vor fi consiliaţi oamenii de medicul de familie şi li se spune care sunt avantajele acestei testări. (...) când îi spun că dacă te găsesc cu virus hepatic C, te vindeci, când îi spun că dacă te găsesc cu virus hepatic B ai toate şansele (...) să stopeze boala cronică de ficat şi să nu faci cancer de ficat în următorii 20 de ani, când îi spun că dacă te găsesc cu HIV, te tratez şi nu mai transmiţi la cei din jurul tău şi vei duce o viaţă normală pentru tot restul vieţii, eu zic că sunt nişte avantaje fantastice”.

Doctorul a mai spus că acestea sunt nişte infecţii care pot fi stăpânite. În plus, ”din punct de vedere cost-eficienţă, de departe, testarea în momentul de faţă şi identificarea unei cohorte care ar fi eventual pozitivă şi tratată la timp, ar duce la reducerea în următorii 5-10 ani de zile, a costurilor de sănătate, enorm".

Întrebat dacă testarea obligatorie se va face gratuit pentru pacienţi, Streinu-Cercel a răspuns: "Discutăm. (...) Se putea face chestia asta şi până acum, de bunăvoie şi nesilit de nimeni, e adevărat pe spinarea pacientului. Eu acum încerc ca împreună cu Casa Naţională, împreună cu Ministerul Sănătăţii, să creionăm o politică în acest domeniu al virusurilor transmisibile prin act sexual, sânge şi produse de sânge, astfel încât să limităm la maxim răspândirea acestor virusuri în România".

Casa Naţională de Sănătate a refuzat deja să deconteze testarea pacienţilor medicilor de familie, pentru hepatită, susţine presedintele Filialei Sibiu a Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, medicul Loredana Piloff.

Citeşte mai multe despre:   testare obligatorie,   HIV,   hepatită