Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Seceta aduce probleme mari în zootehnie: Fermierii se văd nevoiţi să vândă animalele pentru că nu vor ca acestea să moară de foame (VIDEO)

Seceta aduce probleme mari în zootehnie: Fermierii se văd nevoiţi să vândă animalele pentru că nu vor ca acestea să moară de foame (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 31 Aug 2015, 11:52
Seceta aduce probleme mari în zootehnie: Fermierii se văd nevoiţi să vândă animalele pentru că nu vor ca acestea să moară de foame (VIDEO) Foto: curierulnational.ro Eveniment

Seceta a transformat anul agricol într-unul dezastruos care se vede şi în zootehnie. Fermierii se văd nevoiţi să vândă animalele pentru că nu vor ca acestea să moară de foame. Românii care se ocupă de creşterea animalelor şi care totuşi au reuşit până acum să se descurce se gândesc cu groază la iarnă. Au furaje puţine, iar cele de cumpărat sunt deja mai scumpe cu până la 30-40% faţă de anul trecut, informează B1 TV. În aceste condiţii, mulţi fermieri vor renunţa la munca lor sau vor încerca să scumpească produsele vândute pe piaţă.

Seceta a adus pagube importante nu numai în sectorul cultivării cerealelor, dar și în cel al zootehniei. Iar toamna care vine și în care se anunță deja pierderi uriașe la culturile de porumb și
floarea soarelui, ar putea duce la faliment mulți fermieri.

”E problemă cu apa, e problemă cu mâncarea, cu toate. Prețul furajelor a crescut, vă dați seama că fiind această secetă, înainte luam un balot cu 8 lei, acum îl iei cu 13 lei, e diferență de aproape 50%”, a declarat Ilie Ion, un crescător de animale.

Problemele fermierilor au ajuns și în Parlament, în comisia de agricultură unde, reprezentanții sectorului au cerut ajutorul aleșilor. Deocamdată, fără succes.

”Din pacate toti crescătorii de animale care suntem și cultivatori de teren producem anul ăsta scump, prost și e foarte puțin. În țară deja o vacă se vinde cu 500 de lei. Atenție, 500 de lei! Ajungem să dăm o vaca pe o pereche de pantofi”, a declarat Claudiu Frânc, reprezentant al crescătorilor de bovine

Fermierii mai spun că produsele obținute de ei au ajuns să nu mai fie cumpărate de români, din cauza creșterii prețului dictată de scumpirea inputurilor și preferința tot mai accentuată pentru produsele de slabă calitate din import, ce sunt la jumătate de preţ faţă de cele româneşti.

”Nu avem furaje, ceea ce le face deosebit de scumpe și pe cale de consecință produsele noastre au foarte mult de suferit pentru că noi introducem costuri în acele produse ca efect al inputurilor, furaje, carburanți, curent, taxe și intrăm în competiție și cu produse care au un preț de dumping, celebra brânză bulgărească care are un preț de 5-6 lei per kg. Dar românii nu știu că acea brânză nu are nici măcar 1 ml de lapte. Totul e artificial”, a spus fermierul Tudor Dorobanțu.

”Cerealele au început sa creasca la preț. Furajele se scumpesc, iar prețurile noastre la poarta fermei sunt mai mici. Anul trecut vindeam cu 7,76, anul asta cu 6,76. Deci la același preț în galantar, distribuitorii câștigă leul nostru plus taxele pe care ni le impun, pe raft, pe promovare etc.”, a spus Ilie Van, reprezentant al crescătorilor de animale.

Zootehnia, afectată de secetă și caniculă


Citeşte mai multe despre:   seceta,   animale,   fermieri