Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Nicolae Cristian Stănică, fost vicepreședinte al INS, numit șef la Comisia Națională de Strategie și Prognoză

Nicolae Cristian Stănică, fost vicepreședinte al INS, numit șef la Comisia Națională de Strategie și Prognoză

Un articol de: Sebastian Pricop - 18 Noi 2019, 17:25
Eveniment

Premierul Ludovic Orban l-a numit pe Nicolae Cristian Stănică în funcția de președinte al Comisiei Naţionale pentru Strategie şi Prognoză, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial.

În vârstă de 47 de ani, acesta este doctor în economie, a fost cercetător științific la Institutul de Prognoză Economică al Academiei Române, a lucrat în Direcția Generală de Prognoză Economică din cadrul Ministerului Finanțelor (1998-2000) și în Ministerul Dezvoltării și Prognozei (2000-2001), în anul 2005 a fost consilier al vicepremierilor Adriean Videanu și Gheorghe Seculici. A fost apoi, până în 2012, vicepreședinte al Institutului Național de Statistică, fiind demis de Victor Ponta.

Stănică a fost numit la conducerea Comisiei Naţionale pentru Strategie şi Prognoză, după ce premierul Ludovic Orban l-a demis pe Ion Ghizdeanu, șef al instuției încă din anul 2000, unul dintre cei mai obedienți înalți funcționari, indiferent de regimul politic.

Omul-cheie prin care Dragnea și Vâlcov făceau politica economică, Ion Ghizdeanu, a fost una din primele demiteri făcute de noul guvern. 

O anecdotă din lumea finanțiștilor spune că Ghizdeanu i-a dat o replică complet neașteptată fostului ministru al Finanțelor, Gheorghe Pogea, în 2010. Exasperat de lipsa de fermitate a Comisiei de Prognoză în discuțiile cu FMI și Comisia Europeană pe perioada crizei financiare, Pogea l-ar fi întrebat pe Ghizdeanu care e prognoza corectă de creștere economică. ”Cât vreți dvs, d-le ministru!”, ar fi fost răspunsul.

În perioada când Liviu Dragnea conducea despotic PSD, Ghizdeanu a fost omul-cheie folosit pentru a derula proiecte precum Fondul de Dezvoltare și Investiții sau realizarea de parteneriate public-privat.

Citeşte mai multe despre:   Ludovic Orban
 
Loading...