Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment CORONAVIRUS. Șeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Militar "Carol Davila": 'E nevoie inclusiv de sănătate mentală pentru a face faţă pandemiei' (VIDEO)

CORONAVIRUS. Șeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Militar "Carol Davila": 'E nevoie inclusiv de sănătate mentală pentru a face faţă pandemiei' (VIDEO)

Un articol de: Traian Avarvarei - 25 Mar 2020, 17:37
Eveniment

Statul prelungit în aceeași incintă se poate asocia cu unele capcane psihologice. Șeful Secției Boli Infecțioase a Spitalului Militar Central "Dr. Carol Davila", col. medic dr. Ion Ștefan, atrage atenți că este nevoie inclusiv de sănătate mentală pentru a face faţă provocării pandemiei cu COVID-19.

Medicul Ion Ștefan spune că din această criză, cu siguranță lumea va ieși schimbată, ‘va fi o revoluţie în plan mental’.

Șeful Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Militar "Carol Davila": E nevoie inclusiv de sănătate mentală pentru a face faţă pandemiei

"Avem nevoie inclusiv de o sănătate mentală pentru a face faţă acestei provocări. (...) Aş vrea să nu se tragă sirena panicii. Este în aceste momente o mare eroare. Aş vrea să instaurez starea de calm. (...) Lumea se schimbă. Cu siguranţă, vom fi alţii după fenomenul COVID-19, vom ieşi alţii din acest fenomen, va fi o revoluţie în plan mental", a explicat el, într-un interviu publicat pe pagina de Facebook a instituţiei medicale, potrivit Agerpres.

Șeful Secției Boli Infecțioase a Spitalului Militar Central are încredere că răspândirea pandemiei poate fi încetinită și face apel la populație să respecte măsurile impuse de autorități.

Ion Ștefan a mai vorbit și despre prognoza evoluției crizei coronavirus în România, analiza spectrului de tratament și prevenție, necesitatea aplicării metodelor de contracarare a transmiterii comunitare a virusului și despre relația dintre medic și societate.

"De astă dată, ne confruntăm cu un virus care are o infecţiozitate uluitoare şi care, cu siguranţă, ne surprinde pe zi ce trece. Poate a fost chiar un pic subevaluat la începuturi, însă, până la urmă, lumea medicală i-a acordat atenţia pe care o merita. Sunt convins că de astă dată nu vom putea să stopăm neapărat infecţia, are o amploare uluitoare şi pe modele matematice încă nu am atins apogeul, noi suntem cam cu 21 de zile în spatele Italiei, iar acolo apogeul este estimat pentru 25-26 martie. Eu sunt convins că noi putem să încetinim acest fenomen, astfel încât în viitor să poată să acţioneze vaccinul antiviral şi sunt demersuri făcute în mai multe ţări, în SUA, Canada, China, Australia pentru obţinerea unui astfel de vaccin, care cred că ar putea să fie soluţia terapeutică salvatoare, pe de o parte. (...) Sunt convins că vom putea utiliza off label terapii, remdesivirul, famipiravirul pot să constituie astfel de terapii şi hidroxiclorochina. (...) Trebuie să tragem de timp până când vom obţine un vaccin eficient.

(...) Astfel de măsuri sunt impopulare, dar, ţinând cont de exemplul Italiei în care astfel de măsuri au întârziat, eu cred că la noi măsurile, chiar dacă au fost cumva precoce şi chiar au devansat etapa, scenariul din momentul acela, au fost necesare. Este important ca astfel de măsuri să fie respectate", a susţinut medicul militar.