Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Senatorii, în luptă cu puiul congelat din Brazilia și merele din Polonia: Dom’ne, nu se poate. Există o staţiune de mere la Fălticeni şi eu merg în Suceava în supermarket unde găsesc mere din Polonia

Senatorii, în luptă cu puiul congelat din Brazilia și merele din Polonia: Dom’ne, nu se poate. Există o staţiune de mere la Fălticeni şi eu merg în Suceava în supermarket unde găsesc mere din Polonia

Un articol de: - 09 Oct 2015, 12:56
Senatorii, în luptă cu puiul congelat din Brazilia și merele din Polonia: Dom’ne, nu se poate. Există o staţiune de mere la Fălticeni şi eu merg în Suceava în supermarket unde găsesc mere din Polonia Eveniment

Senatorii au aprobat, marți, o lege care obligă supermarketurile ca 51% din carnea, legumele şi fructele comercializate să fie din producţie românească, în caz contrar magazinele urmând a fi amendate cu 25.000-50.000 de lei.
Prin derogare, în lunile de iarnă, decembrie-februarie, legumele şi fructele din import pot reprezenta 70 la sută din ofertă.

Iniţiatorul proiectului, senatorul PSD Ovidiu Donţu a dat mai multe lămuriri cu privire la inițiativa sa, subliniind problemele cu care se confruntă producătorii autohtoni. De la producător până la beneficiar trebuie să fie doar un intermediar şi trebuie încurajată producţia locală, crede parlamentarul.

În unele localităţi rurale, sunt zone unde ţăranul român iese la poartă cu sacul de cartofi, trec maşini şi cumpără cu sacul. Un alt exemplu: caşcavalul Rarăul. Fabrica fiind deţinută de angajaţi, nu au putut să intre în supermarketuri pentru că taxa de raft era foarte mare. După ce o companie străină a devenit acţionar majoritar, a avut facilităţi privind taxele la supermarketuri şi au reuşit să intre în supermarketuri. Puiul congelat de Brazilia, vă daţi seama cât de proaspăt este şi câţi conservanţi se folosesc. Toate aceste lucruri ne aduc în situaţia ca noi să intervenim legislativ”, spune Ovidiu Donţu pentru Gândul.info.

Un alt exemplu dat de senatorul PSD este din județul Suceava. Acesta spune că în supermarketurile din zonă se găsesc mere din Polonia deși la Fălticeni există o stațiune de mere.

Dom’ne, nu se poate. Există o staţiune de mere la Fălticeni şi eu merg în Suceava în supermarket unde găsesc mere din Polonia. Nu se poate aşa ceva. -Şi sunt soiuri brevetate la nivel internaţional, făcute de cercetătorii români. Iar noi importăm din Polonia mere, pentru că ei au o politică de raft? Sunt tot felul de piedici. Noi trebuie prin legislaţie să armonizăm aceste lucruri. Produsele româneşti fiind mai proaspete, trebuie să aibă acest procent de 51%”, a explicat pentru gândul senatorul PSD Ovidiu Donţu.

Senatul este prima camera sesizata. Proiectul merge la Camera Deputaților în calitate de cameră decizională.

Citeşte mai multe despre:   carne,   fructe,   legume,   supermarket,   magazin,   import,   senator