Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Serviciile de transport aerian, ţigările şi fasolea s-au scumpit cel mai mult în august

Serviciile de transport aerian, ţigările şi fasolea s-au scumpit cel mai mult în august

Un articol de: George Lupu - 10 Sep 2020, 10:51
Serviciile de transport aerian, ţigările şi fasolea s-au scumpit cel mai mult în august Eveniment

Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,7% în luna august a acestui an, de la 2,8% în iulie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,45%, serviciile cu 2,97%, iar mărfurile nealimentare cu 0,75%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cele mai mari scumpiri în luna august au fost înregistrate în cazul serviciilor de transport aerian, a  ţigărilor şi a fasolei boabe. Pe de altă parte preţurile la cartofi, combustibili şi servicii de telefonie au scăzut în perioada menţionată.

 

Serviciile de transport aerian, ţigările şi fasolea s-au scumpit cel mai mult în august

 

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi, preţurile  la serviciile de transport aerian au crescut cu 9,95% în luna august a acestui an, faţă de iulie 2020, respectiv cu 28,64% în comparaţie cu luna decembrie a anului trecut. Serviciile de telefonie s-au ieftinit în august cu 0,03% faţă de iulie, dar au crescut cu 0,58% faţă de luna decembrie.

Tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 0,36% în luna august comparativ cu luna anterioară şi cu 6,81% faţă de decembrie anul trecut. Combustibilii s-au ieftinit cu 0,21% în august faţă de iulie, iar raportat la decembrie 2019 preţul acestora este mai mic cu 8,39%.

În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, fasolea boabe şi alte leguminoase s-au scumpit în august cu 2,21% faţă de iulie şi cu 15,2% faţă de luna decembrie. Comparativ cu luna decembrie, în luna august a acestui an cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 15,76%.

 

Cu cât s-au ieftinit cartofii în luna august

 

În schimb, în luna august, s-au  ieftinit cartofii, cu 6,58% faţă de iulie şi cu 6,94% comparativ cu finalul anului trecut.BOMBĂ în showbiz! George Burcea și Viviana Iosub au anunțat că vor fi ...

"Preţurile de consum în luna august 2020, comparativ cu luna august 2019, au crescut cu 2,7%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (septembrie 2019 - august 2020) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2018 - august 2019), calculată pe baza IPC, este 3,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,9%", se arată în comunicatul INS.

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al anului viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României.

Citeşte mai multe despre:   ins,   inflatie,   preturi