Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Superstiții de Sfântul Gheorghe: Ce ritualuri se fac pentru spor și sănătate

Superstiții de Sfântul Gheorghe: Ce ritualuri se fac pentru spor și sănătate

Un articol de: - 23 Apr 2018, 07:35
Superstiții de Sfântul Gheorghe: Ce ritualuri se fac pentru spor și sănătate Eveniment

Sfântul Gheorghe, patronul tinerilor şi duşmanul vrăjitoarelor, este numit în credinţele populare româneşti "capul primăverii", iar în legendele populare,  este „străjer al timpului”, fiindu-i încredinţate cheile vremii şi, la porunca sa, închizându-se şi deschizându-se anotimpul cald.

Totodată, dat fiind faptul că începutul sezonului cald coincide în calendarul popular cu debutul sezonului pastoral, Sf. Gheorghe are în cultura populară şi atributul de patron al păstorilor.

“Ziua de 23 aprilie marchează în calendarul popular începutul anului pastoral. Denumită popular Sângiorz, este o sărbătoare prestigioasă cu semnificaţii multiple: agrare, pastorale, divinatorii. Gesturile şi actele circumscrise acesteia durează 3 zile, la fel ca şi la alte sărbători mari. Sângiorzul deschide şi ciclul vegetaţional, marcând intrarea în anotimpul cald, care se va încheia la Sf. Dumitru, Sâmedru”, potrivit specialiştilor în etnografie şi folclor.

De-a lungul vremii, în popor, s-au înrădăcinat o serie de credinţe şi superstiţii care s-au păstrat cu sfinţenie până în zilele noastre.

Astfel, pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru spălarea tuturor relelor, oamenii se scaldă, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare.

Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu rouă de pe el, este cinstit de toată lumea.

De asemenea, pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru a se proteja de farmece, la Sf. Gheorghe se cântăresc oamenii.  

În plus, cine doarme în această zi, acela ia somnul mieilor şi tot anul e somnoros.

La Sângiorz ies preoţii şi poporul cu crucea în câmp şi fac rugăciuni pentru ploaie şi mană în câmp.Păcat! O mare personalitate mondială a murit! L-au găsit fără suflare, în închisoare!

Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine.

În această zi se adună de pe câmp tot felul de buruieni de leac, care se păstrează peste an.

Dacă în ziua de Sf. Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat, iar dacă la Sângiorz e ploaie, se face recoltă bogată de grâu, scrie Adevărul.