Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Pe ce dată pică Sfântul Ilie

Pe ce dată pică Sfântul Ilie

Un articol de: Catinca Giosanu - 01 Iul 2020, 18:10
Pe ce dată pică Sfântul Ilie Eveniment

În fiecare an, pe 20 iulie, creştinii ortodocşi prăznuiesc marea sărbătoare a Sfântulului Prooroc Ilie.  Sfântul Ilie Tesviteanul este unul dintre cei mai importanți proroci din Vechiul Testament. El este celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă.

În popor se spune că Sfântul Prooroc Ilie aduce ploaia şi trăsneşte demonii. Sfântul Ilie este cunoscut ca cel ce a adus prin rugăciunea sa seceta asupra poporului din Israel și, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini.

 

 

Viața Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul

 

 

Ilie a fost un proroc evreu. El a trăit cu peste opt sute de ani înainte de nașterea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, în regatul Israel din regiunea Samaria. Potrivit tradiţiei, Sovac a văzut, la naşterea lui Ilie, mai mulți oameni îmbrăcaţi în veşminte de culoare albă care îl înveleau pe fiul său în ”haine de foc” şi îi dădeau să mănânce o flacără. Preoţii de la templul din Ierusalim au interpretat vedenia considerând că Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică.

În perioada sa pământeană, Sf. Ilie a săvârşit şi păcate, la fel ca toți ceilalți apostoli și prooroci care în timp au fost recunoscuți drept sfinți de Biserica Creștină Ortodoxă. Cel mai mare săvârșit de Sfântul Ilie a fost uciderea părinţilor săi, la îndemnul diavolului. Cu toate acestea, Dumnezeu l-a iertat, l-a trecut în rândul sfinţilor şi l-a urcat la cer într-o trăsură cu roţi de foc trasă de cai albi înaripaţi.

Sfântul Ioan Gură de Aur susține că Sfântul Ilie a fost îmbrăcat de Dumnezeu în haina îngerească, notează Libertatea.ro.A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

„Dumnezeu a arătat din vechime măririle minunilor și semnelor și s-a folosit de modul înnoirii, mutând spre alt chip de viață decât cel în trupul supus stricăciunii pe fericiții Ilie și Enoh, nu prin prefacerea firii, ci prin schimbarea conducerii și îndrumării ei (...) ”, a afirmat, ulterior, Sfântul Maxim Mărturisitorul.

Aceste afirmații ne duc cu gândul la prezența Sfântului Ilie în lumea îngerilor.

 

 

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie

 

 

Sfântul Ilie este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor și aducător de ploi. De asemenea, Sfântul poate arunca grindină sau provoca fulgere și tunete. Tot el alungă canicula şi seceta de pe ogoare şi răcoreşte pământul.

Se spune că în momentul în care tună şi fulgeră, Sfântul Ilie pleacă la vânătoare de demoni. Fulgerele sale cad pe pământ, dărâmă copaci şi incendiază acoperişurile caselor. Se spune că acolo unde loveşte fulgerul este ascuns un demon şi Sfântul îi vine de hac. Tunetul este provocat de roţile carului şi de viteza cu care trăsura sa aleargă.

Tradiţia ne spune că, datorită puterii imense ce-i fusese dată pentru a-i înlătura pe demoni, atunci când mergea cu carul prin cer, Sfântul Ilie zguduia tronul lui Dumnezeu. Din acest motiv, Dumnezeu i-a luat puterea dintr-o mână și dintr-un picior.

De Sfântul Ilie, tradiţia ne relatează că se mănâncă primele roade ale verii, nuci şi mere, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindina asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele.

Tot de Sfântul Ilie, femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la Biserică, aşezându-l la icoane. Tot ele pregătesc pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor morţi devreme. De asemenea, se pot împarți fructe, apă, flori de câmp şi alte bucate.

Peste 150.000 de români îşi sărbătoresc ziua numelui când este celebrat Sfântul Ilie. Astfel cei poartă numele: Ilie, Iliuță, Eliade, Ilieș, dar şi Ilinca, Eliana sau Ilia au pe data de 20 iulie un real motiv de bucurie.

 

Citeşte mai multe despre:   Biserica Ortodoxa Romana