Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Cine a fost Sfântul Sisoe. Minunile pe care credincioșii susțin că le-ar fi făcut

Cine a fost Sfântul Sisoe. Minunile pe care credincioșii susțin că le-ar fi făcut

Un articol de: Ramona Zaharia - 06 Iul 2020, 10:10
Cine a fost Sfântul Sisoe. Minunile pe care credincioșii susțin că le-ar fi făcut Eveniment

Sfântul Sisoe cel Mare, supranumit Cuviosul, este sărbătorit de credincioşii ortodocşi în fiecare an pe 6 iulie. Figură blândă, evlavioasă şi jertfelnic întru Hristos, cuviosul Sisoe a trăit în pustia Egiptului din secolul al IV-lea. Se spune că era atât de smerit, încât ruga credincioşii să nu spună nimănui despre minunile pe care le înfăptuieşte... Şi totuşi faima lor a ajuns a ajuns până în zilele noastre

 

Minunile Sfântului Sisoe

Despre Sfântul Sisoe există o mulţime de scrieri religioase, referitoare mai ales la minunile săvârşite. Se ştie că a vieţuit în deşert, în Egipt, sub ascultarea sihastrului Hor, fiind un urmaş de nădejde al învăţăturilor Sfântului Antonie cel Mare. A devenit pustnic, îmbinând rugăciunea cu munca. Se spune că prin smerenie şi rugăciune a ajuns să semene cu îngerii în viaţă.

Sfântul Sisoe cel Mare a primit de la Dumnezeu puterea de a vindeca bolnavii, a scoate duhurile rele şi a învia morţii. Cuviosul Sisoe postea atât de mult, încât ajungea să nu mănânce nimic zile în şir. Vreme de peste 70 de ani a trăit în post şi rugăciune.
A părăsit această lume în anul 429 şi chiar despre moartea lui a rămas o legendă.


Salvatorul copiilor

În folclor se spune că Sfântul Sisoe ar fi avut o soră, care s-a închis într-o chilie, alături de două slujitoare, cu provizii suficiente pentru trei ani, pentru a-l aduce pe lume pe cel de-al şaselea copil al ei. Atunci, Dumnezeu l-a trimis pe Sisoe, pe vreme de furtună, la peştera surorii lui. Când a intrat, împreună cu el s-a strecurat şi diavolul, sub forma unui grăunte sub copita calului. Diavolul a furat copilul, iar Sisoe a pornit în căutarea lui. A întrebat o salcie de el, aceasta i-a spus că nu ştia nimic, iar sfântul a blestemat-o să înflorească şi să nu rodească. Pentru acelaşi răspuns, rugul a fost blestemat să fie de râsul lumii. Pentru că paltinul l-a ajutat, a fost binecuvântat să stea înaintea bisericii şi să cheme păcătoşii la pocăinţă. Măslinul a fost blagoslovit să fie dătător de mir pentru botez. Sisoe a salvat copilul şi a alungat diavolul. De atunci, a rămas recunoscut ca fiind protectorul copiilor şi cel ce pune răul pe fugă.
 

Darul hristic al Învierii din morţi

 

Într-una din zile, un om se îndrepta cu fiul său spre chilia Sfântului Sisoe pentru a lua binecuvântare. Pe drum, copilul muri, însă tatăl, fără a se tulbura şi-a continuat drumul până la bătrânul Sisoe. A intrat în chilia acestuia cu fiul său în braţe. A căzut la pământ pentru a fi binecuvântat. După acest gest, tatăl s-a ridicat, lăsându-l pe copil la picioarele Sfântului Sisoe.  

Bătrânul, necunoscand că fiul acestuia este mort, i-a spus:  

- Ridică-te şi du-te afară!  

După ce a rostit aceste cuvinte, copilul s-a ridicat şi a ieşit. În urma acestei minuni, tatăl i-a spus Cuviosului Sisoe cele petrecute cu fiul său, iar bătrânul i-a spus să nu vestească nimănui despre cele petrecute până la moartea sa.

 Adevărul despre soţul Andreei Esca: De ce Alexandre Eram a făcut o formă GRAVĂ de COVID-19

L-a văzut pe Dumnezeu

Se povesteşte că, presimţind că i se apropie sfârşitul, înconjurat fiind de ucenici, Sfântul Sisoe i-a văzut adunându-se la căpătâiul său pe Sfântul Antonie, pe apostoli, profeţi şi îngeri. La final, a venit Însuşi Dumnezeu, care le-a spus celorlalţi: „Duceţi vasul ales al pustiului!”.

Citeşte mai multe despre:   Sfântul Sisoe