Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sfântul Sisoe. Obiceuri și tradiții uitate, în ziua de 6 iulie

Sfântul Sisoe. Obiceuri și tradiții uitate, în ziua de 6 iulie

Un articol de: Catinca Giosanu - 06 Iul 2020, 08:00
Sfântul Sisoe. Obiceuri și tradiții uitate, în ziua de 6 iulie Sursa Foto: www.doxologia.ro Eveniment

 Sfântul Sisoe cel Mare, supranumit Cuviosul, este celebrat de credincioşi în fiecare an pe 6 iulie, conform calendarului creștin ordotox. 

 

 

Cine a fost sfântul Sisoe

 

 

Biserica Ortodoxă cinsteşte în fiecare an în data de 6 iulie pe Sfântul Sisoe, un părinte egiptean care a trăit la sfârşitul secolului al IV-lea şi începutul secolului al V-lea.

Sfântul Cuvios Sisoe cel Mare s-a stabilit încă din tinereţe în deşertul Scetei din Egipt. Ulterior, el retras, peste Nil, la o sihăs­trie din muntele Sfântului Antonie cel Mare. Aproximativ 72 de ani a petrecut Cuviosul în pustia Egiptului. Cuviosul împletea rugăciunea cu munca, primind vizita multor pustnici din jur, fiind învrednicit şi cu darul facerii de minuni. El l-a urmat intr totul pe Sfântul Antonie cel Mare, notează basilica.ro.

 

 A început să-și renveze casa, dar după ce a dărâmat un perete a încremenit. Ce a găsit acolo, i-a șocat pe toți (FOTO)

Se spune că Sfântul Sisoe apără copiii

 

 

La un moment dat, un om a plecat cu fiul său spre sihăs­tria Cuviosului Sisoe, însă pe drum copilul s-a îmbolnăvit şi a murit. Cu toate acestea, bărbatul nu s-a întors, ci şi-a continuat drumul. Ajungând la Sfântul Sisoe cel Mare, în lipsa acestuia, l-a aşezat pe fiul lui cu faţa în jos, ca şi cum ar fi stat la rugăciune.

Cuviosul Sisoe l-a binecuvântat pe tată, care a ieşit afară, apoi şi pe copil, spunându-i să se ri­dice şi să se ducă la tatăl lui. În acel moment copilul a înviat.

Cu­viosul şi-a dat seama de minunea care s-a săvârşit prin el şi s-a întristat din cauză că el nu voia să fie declarat făcător de minuni. Astfel, Sfântul Sisoe le-a cerut celor doi să nu spună nimic despre ce se întâmplase. 

În pofita tuturor, guvernatorul a auzit în cele din urmă despre auzind minunile pe care Sfântul le făcuse și a poruncit imediat ca el să fie decapitat, primind astfel cununa muceniciei.

După moartea Sfântului Antonie cel Mare, cuviosul s-a mutat în  peștera acestuia, spunând :”În acest fel, în vizuina unui leu își găsește adăpost o vulpe”. Sfântul Sisoe a fost binecuvantat cu darul de a-i vindeca pe bolnavi, a alunga demonii din trupurile celor posedati, și chiar de a aduce înapoi la viața pe cei morți.

Asedea, mulți creștini ortodocși îl invocă pe Sfântul Sisoe cel Mare, fără însă să-i cunoască povestea.

 

 

Sfântul Sisoe cel Mare alungă toate relele

 

 

Pe vremuri, bătrânii credincioși făceau rugăciuni în casă pe 6 iulie, de ziua Sfântului Sisoe, pentru copiii ce zăceau de ”strânsoare”, de gâlci, de bube, precum și de alte suferințe.

Puțini oameni știu că marele poet George Topârceanu i-a dedicat acestui sfânt o nuvelă, ”Minunile Sfântului Sisoe”. Se știe că a viețuit în deșert, în Egipt, sub ascultarea sihastrului Hor, fiind un urmaș de nădejde al învățăturilor Sfântului Antonie cel Mare. Se spune chiar că smerenia și rugăciunile l-au făcut să semene cu îngerii în viață.

Se povestește că, presimțind că i se apropie sfârșitul, înconjurat fiind de ucenici, Sfântul Sisoe i-a văzut adunându-se la căpătâiul său pe Sfântul Antonie, pe apostoli, profeți și îngeri. La final, a venit Însuși Dumnezeu, care le-a spus celorlalți: „Duceți vasul ales al pustiului!”.

 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   sfinţire,   Biserica Ortodoxa Romana