Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sfaturi pentru a trăi mai mult și mai bine – Află ce spun cercetătorii

Sfaturi pentru a trăi mai mult și mai bine – Află ce spun cercetătorii

Un articol de: B1.ro - 15 Mar 2018, 13:39
Eveniment

Sunt oameni care nu își arată vârsta biologică, care arată la 40 de ani ca la 30 de ani. Ei nu par să îmbătrânească, arată foarte bine în ciuda trecerii anilor. Secretul constă în felul în care trăiesc, sunt mai tineri din punct de vedere fizic și mental datorită faptului că au ținut cont de calitatea vieții lor.

Oamenii de știință încearcă să afle misterul îmbătrânirii și caută soluții pentru longevitate. Din cauza îmbătrânirii organismului oamenii nu mai sunt așa de rezistenți și au o sensibilitate la boli. Cele mai cunoscute boli legate de vârstă sunt cancerul, maladia Parkinson, demența și bolile cardiovasculare.

Grija pentru organism are efect asupra longevității

Prin studiile lor, cercetătorii au descoperit că mitocondriile (structuri extrem de mici, dar foarte importante din celule, care dau putere acestora) au rol în procesul de îmbătrânire. Pentru a ne crește longevitatea trebuie să gestionăm mai bine bolile legate de vârstă și să înțelegem acest aspect al îmbătrânirii la nivel molecular și biologic.

Este vorba despre importanța prevenirii daunelor în celule organismului. Pierderea funcției celulelor duce la îmbătrânirea corpului. Cu cât prevenim mai mult degradarea componentelor celulelor, cu atât mai mult putem obține un efect de prelungire a vieții.

Orele de somn nu sunt o pierdere de timp!

Mulți oameni consideră că reducerea orelor de somn nu va avea un efect negativ asupra organismului, dacă dorm mai puțin nu se întâmplă nimic. În realitate, reducerea timpului pentru somn (la mai puțin de 7 ore) poate afecta capacitatea de gândire și de concentrare pe termen scurt și poate afecta creierul pe termen lung.

Contează și camera în care dormi: să fie bine aerisită, patul să fie destul de mare, corect poziționat, cu o saltea confortabilă și lenjerie de pat din materiale din fibre naturale. Este bine să se aleagă lenjerii de pat bumbac pentru că acestea au cele mai bune proprietăți pentru sănătatea corpului: absorb transpirația, lasă corpul să respire, nu provoacă alergii, sunt plăcute la atingere, rezistente și ușor de întreținut. Pot fi din bumbac 100%, damasc, bumbac satinat sau bumbac 100% poplin.

Cu cât somnul este mai profund și mai liniștit cu atât se menține sănătatea și se crește longevitatea organismului.

Contează foarte mult calitatea vieții

Când vine vorba despre durata vieții, oamenii de știință spun că ea are legătură cu stilul de viață sau calitatea vieții. Ei se referă îndeosebi la persoanele adulte, care au o anumită vârstă și care trebuie să fie mult mai atente la stres și la factorii de risc pentru sănătatea organismului.

Cercetătorii în domeniul medical consideră că oamenii trebuie să evite stresul, suferințele fizice și psihice, pentru că acestea afectează calitatea vieții și durata acesteia. Fiecare dintre noi ,,este dator cu o moarteˮ, dar nu trebuie să ignorăm factorii care ne degradează organismul și care ne îmbolnăvesc. Evident că stă în puterea noastră să evităm pe cât posibil stresul, drogurile, dependențele care ne afectează stilul de viață și ne cresc vulnerabilitatea.

Specialiștii cred că ar trebui să ne gândim la condițiile coexistenței noastre și să fim convinși că acestea ne pot îmbătrâni mai repede dacă sunt nepotrivite, dacă au efecte negative asupra organismului nostru.

Un lucru este sigur: nimeni nu îmbătrânește fără niciun motiv. Cercetătorii spun că un factor vizibil al îmbătrânirii pielii este reprezentat de alimentație, de produsele pe care le consumăm. Ne referim și la hrană dar și la tutun, anumite medicamente, substanțe care dau dependență. Din cauza alegerilor nepotrivite pielea are de suferit (apar pete inestetice, riduri), iar în plus, observăm că este afectată și frumusețea părului (devine lipsit de strălucire, cade prea mult, firele de păr sunt mai subțiri, se rup ușor).

Vârsta biologică este influențată în principal de stilul de viață

Sunt oamenii care arată mai tineri în pofida vârstei pe care o au, datorită faptului că au un stil de viață sănătos. Oamenii de știință spun că vârsta biologică este predeterminată genetic în procent de 30%, dar mai mult de stilul de viață, în procent de 70%. Când vezi un om care arată foarte bine deși vârsta lui este înaintată, te gândești că este un om echilibrat, care a avut o viață bună.

Oamenii își pot schimba stilul de viață, pot face alegeri pentru a-și influența vârsta biologică. Trebuie doar să înțeleagă faptul că modul în care trăiesc va avea un impact major asupra îmbătrânirii și longevității lor.

Un om care va duce un stil de viață sănătos, va arăta mai tânăr de cât este. Concluzia este că el trebuie să renunțe la excese, la fumat, la consum de alcool, să evite stresul, alimentația nesănătoasă, să facă sport și să aibă un program normal de somn. Calitatea vieții are efect asupra sănătății și procesului de îmbătrânire a organismului.