Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Şi incompatibilă şi cu suspiciuni de plagiat: Ecaterina Andronescu, acuzată în 2006 că a „moşit” un copy-paste

Şi incompatibilă şi cu suspiciuni de plagiat: Ecaterina Andronescu, acuzată în 2006 că a „moşit” un copy-paste

Un articol de: - 02 Iul 2012, 12:45
Şi incompatibilă şi cu suspiciuni de plagiat: Ecaterina Andronescu, acuzată în 2006 că a „moşit” un copy-paste Eveniment

Preşedintele Asociaţiei pentru Educaţie şi Cercetare (EDU-CER), Ştefan Vlaston, îi atrage atenţia premierului Victor Ponta asupra unor acuzaţii de plagiat care i-au fost aduse în urmă cu câţiva ani Ecaterinei Andronescu, pe când era ministru al Educaţiei, aceasta fiind acum propusă din nou pentru preluarea acestui mandat. Vlaston aduce în discuţie un articol publicat de Cotidianul în 2006, iar semnalul dat vine în contextul în care preşedintele Traian Băsescu i-a cerut, luni dimineaţă, premierului Victor Ponta asigurări din partea Ecaterinei Andronescu că nu a plagiat şi nu se află în stare de incompatibilitate.

„Pentru a feri Guvernul României de un nou posibil scandal de plagiat, de tipul celui în care a fost implicat Ioan Mang, semnalez premierului Victor Ponta un articol mai vechi, pentru a dispune verificări temeinice.”, notează Ştefan Vlaston pe site-ul Contributors.ro.

Articolul invocat de Vlaston, intitulat „Cati Andronescu a moşit un plagiat, a fost publicat de Iuliana Gatej în Cotidianul, în noiembrie 2006. În deschiderea articolului se precizează că „Fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu a coordonat un doctorat plagiat, după cum confirmă experţii şi chiar autorul lucrării originale, un chimist olandez.”

Cazul semnalat se petrecea în 2003, când Ecaterina Andronescu era ministru al Educaţiei. Doctoratul suspectat de plagiat i-a aparţinut Cristinei Nechifor, şef de lucrări la Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, Andronescu fiind conducătorul de doctorat.

În sintezele coordonate de Ecaterina Andronescu apăreau paragrafe dintr-o teză de doctorat, susţinută de un chimist olandez pe nume Gerard Antonie van Ewijk la Universitatea din Utrecht în 2001. Acesta declara atunci că a citit cele două teze şi că „este fără nici un dubiu cea mai evidentă copiere a unui text pe care am văzut-o până acum".

În 2005, Nechifor şi-a susţinut public teza de doctorat, iar câteva luni mai târziu, ministrul Educaţiei a semnat ordinul de acordare a titlului de doctor. Ecaterina Andronescu a pus acuzaţiile pe seama adversarilor săi, care doreau să-i strice imaginea. Iniţial, însă, ea a fost pusă în faţa unei situaţii ipotetice de plagiat, fără să i se spună despre ce e vorba. Reacţia: "Este un fapt foarte grav. Dar conducătorul lucrării are prima responsabilitate în această poveste. El este în prima linie. El stabileşte, împreună cu studentul, titlul tezei, bibliografia pe care trebuie să o parcurgă şi ce trebuie să aducă nou".

La rândul ei, Cristina Nechifor susţinea că lucrările publicate sunt în condiţiile dreptului de autor. Plagiatul a fost confirmat, însă, nu doar de chimistul „păgubit”, ci şi de unii specialişti.

Luni dimineaţă, preşedintele Traian Băsescu i-a transmis o scrisoare premierului Victor Ponta, prin care îi cere ca Ecaterina Andronescu să declare pe propria răspundere că nu a plagiat şi că nu se află în stare de incompatibilitate. Şeful statului cere aceste asigurări înainte ca Andronescu să depună jurământul de învestitură, programat pentru luni, la ora 18:00.

Ecaterina Andronescu a fost, însă, găsită deja în stare de incompatibilitate de către Curtea de Apel București, în urma unei sesizări făcute de inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI). Ecaterina Andronescu a deținut, în aceeași perioadă, funcțiile de senator, rector la Universitatea Politehnica din București și viceprepedinte PSD.

Decizia Curţii de Apel București nu a fost, însă, definitivă şi a fost atacată cu recurs de Andronescu. Procesul se judecă în prezent la ÎCCJ. Aceeaşi situaţie a fost întâlnită şi la numirea lui Mircea Diaconu la Cultură, acesta pierzând între timp procesul, cu o sentinţă definitivă care l-a obligat să părăsească ministerul.

Citeşte mai multe despre:   Ecaterina Andronescu,   plagiat,   doctorat,   incompatibilitate,   Traian Basescu