Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sibiu: Biserica fortificată din Dobârca, veche de 800 de ani, a ajuns o ruină după ce a fost prădată de hoți. Bărbaţii nu s-au oprit până când nu au vândut clopotele la fier vechi

Sibiu: Biserica fortificată din Dobârca, veche de 800 de ani, a ajuns o ruină după ce a fost prădată de hoți. Bărbaţii nu s-au oprit până când nu au vândut clopotele la fier vechi

Un articol de: - 04 Oct 2015, 17:10
Sibiu: Biserica fortificată din Dobârca, veche de 800 de ani, a ajuns o ruină după ce a fost prădată de hoți. Bărbaţii nu s-au oprit până când nu au vândut clopotele la fier vechi Foto: povestisasesti.com Eveniment

O biserică fortificată din Dobârca, Județul Sibiu, construită în urmă cu aproximativ 800 de ani, a ajuns o ruină după ce locuitorii sași au părăsit satul. Hoții au prădat totul: de la băncuțele de lemn, până clopotele din turn – despre care polițiștii cred că au fost vândute la fier vechi.

O bătrână, pe nume Rosina Schmidt, face parte din ultima familie de sași care a rămas sat. Localitatea avea în urmă cu 40 de ani un număr de 450 de reprezentanți sași.

În vârstă de 81 de ani, Rosina a reușit să salveze două tablouri din altar. ”Le-am ținut aici, ascunse, că mi-a fost frică că ne-o văzut cineva și vine și ni le fură”, spune femeia, potrivit Digi24.

Picturile salvate de bătrână se află acum în arhiva Bisericii Evanghelice. Fortificația din Dobârca, care este moument istoric, este închisă. Însă, infractorii au găsit o modaitate de a pătrude înăutru: au spart zidurile.

”Populaţia evanghelică, comunitatea săsească, nu mai sau aproape nu mai locuieşte în sat şi cetăţenii rămaşi nu au o legătură sufletească cu această clădire bisericească”, spune Ștefan Bichler, reprezentat al Bisericii Evanghelice.

Până în acest moment, autoritățile au recuperat mai multe cărți bisericești care au fost datate acum 150 de ani. Acestea sunt scrise în germană și au ștampila bisericii fortificate.

Citeşte mai multe despre:   Biserica Ortodoxa Romana,   Stiri Sibiu