Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Grefierii se REVOLTĂ după ce o colegă de-ale lor s-a sinucis. ''Suntem cu toții vinovați de aceste tragedii, pentru că tolerăm abuzurile, hărțuirile și presiunea la care suntem supuși''

Grefierii se REVOLTĂ după ce o colegă de-ale lor s-a sinucis. ''Suntem cu toții vinovați de aceste tragedii, pentru că tolerăm abuzurile, hărțuirile și presiunea la care suntem supuși''

Un articol de: Redacția B1.ro - 25 Mai 2019, 15:50
Grefierii se REVOLTĂ după ce o colegă de-ale lor s-a sinucis. ''Suntem cu toții vinovați de aceste tragedii, pentru că tolerăm abuzurile, hărțuirile și presiunea la care suntem supuși'' Foto:Bistrita Express Eveniment

Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial susține că grefiera din Iași care s-a sinucis a recurs la acest gest ”pentru că a cedat în fața stresului și a nedreptăților la care a fost supusă”. Structura afirmă că grefierii suferă enorm din cauza subfinanțării cronice a sistemului, pentru că au multe dosare în lucru și muncesc în condiții improprii sute de ore suplimentare, care nu le sunt plătite. 

”Suntem cu toții vinovați de aceste tragedii pentru că tolerăm abuzurile, hărțuirile și presiunea la care suntem supuși. Acceptăm de multe ori compromisuri care sunt în defavoarea noastră și care ne macină zi de zi în mod ireversibil.

Iar pentru ca și cei din afara sistemului să înțeleagă despre ce vorbim, le vom da exemplul unui coleg care a venit la primul protest național al grefierilor din 22.03.2019 și avea scris pe o coală de hârtie mesajul: „Vreau să văd soarele”.SCANDAL MONSTRU PROVOCAT DE CEL MAI CELEBRU CUPLU DIN ROMÂNIA: AM MERS LA POLIŢIE ŞI... (GALERIE FOTO)

Mulți nu știu că sunt grefieri care în zilele de toamnă și iarnă, vin la 7 dimineața la serviciu pe întuneric, lucrează 12 ore într-un birou din vreun subsol sau fără geam și pleacă acasă la ora 19:00, când este tot întuneric.

Dacă vom continua să ne complacem în această situația, dacă vom continua să lucrăm nelegal peste 8 ore de muncă zilnic, dacă vom continua să exercităm sarcini și atribuții în locul magistraților, ne vom merita soarta”, se arată în comunicatul Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.

Dicasterial susține că a tot atras atenția asupra acestor probleme, dar a fost ignorat.

”Nu mai departe de luna martie 2019, Sindicatul DICASTERIAL, în baza prevederilor legale și obligatorii ale Legii Dialogului Social 62/2011, a solicitat unităților de parchet și instanțelor începerea negocierilor colective pentru încheierea unui Contract Colectiv de Muncă, unde sunt prevăzute și condiții referitoare la sănătatea și securitatea în muncă.

Printre aceste prevederi intenționăm să stabilim în sarcina angajatorului obligații în ceea ce privește evaluarea riscurilor psihosociale la locul de muncă, măsuri concrete pentru diminuarea stresului și a suprasolicitării neuropsihice, dar și analize medicale și psihologice menite să identifice vulnerabilitățile stării de sănătate a grefierilor.

Cu titlu de exemplu, indicăm conducerea Curții de Apel Iași care a refuzat începerea negocierilor, încălcând astfel prevederile art. 129 alin. 1 din Legea 62/2011: „Negocierea colectivă este obligatorie numai la nivel de unitate, cu excepţia cazului în care unitatea are mai puţin de 21 de angajaţi””, a transmis sindicatul.

Sindicaliștii mai susțin că grefierii sunt complet ignorați, deși sistemul judiciar nu ar putea funcționa fără ei. Aceștia au mai precizat că, pentru refuzul începerii negocierii colective, au sesizat ITM-ul, care, însă, nu a avut curajul de a aplica legea, deci de a impune sancțiunile necesare: ”Sigur, nu ne-am lăsat intimidați de această atitudine vehementă care trădează de fapt lipsa totală de interes și preocupare față de categoria grefierilor, acei oameni „invizibili” dar fără de care sistemul de justiție ar intra în colaps. Astfel, în luna mai 2019, pentru refuzul începerii negocierii colective, am sesizat ITM Iași care, deși avea obligația de sancționa contravențional conducerea Curții de Apel Iași conform art. 217 alin. 1 lit. b „refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă, cu amendă cuprinsă între 5.000 lei şi 10.000 lei;”, până la acest moment nu au avut curajul să aplice legea”.

Citeşte mai multe despre:   Stiri Iasi