Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sindicatele din penitenciare: Banii destinați victimelor infracțiunilor ar putea fi folosiți în scopuri politice. Pentru infractori se cheltuie de peste 1.000 de ori mai mult decât pentru victime

Sindicatele din penitenciare: Banii destinați victimelor infracțiunilor ar putea fi folosiți în scopuri politice. Pentru infractori se cheltuie de peste 1.000 de ori mai mult decât pentru victime

Un articol de: B1.ro - 05 Iul 2018, 10:02
Sindicatele din penitenciare: Banii destinați victimelor infracțiunilor ar putea fi folosiți în scopuri politice. Pentru infractori se cheltuie de peste 1.000 de ori mai mult decât pentru victime Foto: sov.ro Eveniment

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor susține că pentru deținuți se cheltuie de peste 1.000 de ori mai mult decât pentru victimele infracțiunilor. Făcând aluzie la condamnarea lui Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive de la Protecția Copilului Teleorman, Federația mai transmite că cine a deturnat fonduri în interes de partid de la copii aflați în dificultate o va face și de la victimele infracțiunilor.

Reacția vine după ce Ministerul Justiției a pus în dezbatere Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2004 privind unele măsuri pentru asigurarea protecției victimelor infracțiunilor.

”Cu aproape 3 ani întârziere, România începe timid să pună în practică Directiva 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității. Între timp au fost peste 20 de inițiative pentru protecția infractorilor, dacă excludem modificarea de ansamblu a legilor justiției și a legislației penale în același scop”, transmit sindicaliștii, într-un comunicat.

În opinia lor, viitorul mecanism de protecție a victimelor nu ar trebui să fie gestionat de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului: ”De acolo s-a demonstrat că pot fi deturnati bani pentru partid prin angajări fictive.” Și asta pentru că există riscul ca banii alocați pentru protecția victimelor infracțiunilor să fie deturnați în scopuri politice. Reamintim, în acest context, că șeful PSD a fost condamnat, în primă instanță, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, într-un dosar în care două femei au fost acuzate că au fost plătite de Protecția Copilului Teleorman, când ele, de fapt, lucrau pentru PSD Teleorman. În acea perioadă, Liviu Dragnea conducea PSD Teleorman, dar și Consiliul Județean Teleorman, în subordinea căruia se afla Direcția de Protecție a Copilului.

”Deoarece Liviu Dragnea, președintele Camerei Deputaților, este condamnat în prima instanța pentru deturnarea banilor destinați copiilor aflați în dificultate, în interes de partid. Este, deci, extrem de posibil că și banii destinați victimelor infracțiunilor să aibă aceeași soarta dacă aceștia rămân sub control politic și dacă mecanismul instituțional presupune încadrarea de personal la comandă politică”, se spune în comunicat.

Federația sindicatelor din penitenciare acuză și că există o discrepanța majoră între resursele alocate victimelor și cele alocate infractorilor: ”1,2 milioane de Euro/an pentru victime, versus 1,3 miliarde de Euro/an pentru deținuți. De peste 1.000 de ori mai multe resurse alocate pentru infractori, iar această prăpastie este adâncită de costurile măsurilor recent adoptate sau propuse.”

”Costurile estimate pentru fiecare deținut pus în libertate prin recursul compensatoriu și care recidivează sunt de peste 24 mii Euro/recidivist. Estimăm peste 5.000 de recidiviști din 'promoția Toader' în următorii ani și peste 120 milioane/an în prejudicii pentru victime, costuri sociale și de administrare a justiției. La aceste sume se adaugă peste 13 milioane Euro/an pentru sisteme de supraveghere electronică pentru detenția la domicliu și peste 500 de milioane de euro pentru despăgubirile propuse a fi acordate foștilor deținuți”, estimează Federația.
 

Citeşte mai multe despre:   FSANP,   Liviu Dragnea,   Tudorel Toader