Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Avertisment îngrijorător din partea medicilor: "Sindromul Italia" ar putea deveni patologie psihiatrică. O bună parte din pacientele internate la Socola au lucrat în Italia

Avertisment îngrijorător din partea medicilor: "Sindromul Italia" ar putea deveni patologie psihiatrică. O bună parte din pacientele internate la Socola au lucrat în Italia

Un articol de: - 28 Mar 2018, 18:04
Avertisment îngrijorător din partea medicilor: "Sindromul Italia" ar putea deveni patologie psihiatrică. O bună parte din pacientele internate la Socola au lucrat în Italia Eveniment

Medicii avertizează asupra unui fenomen social îngrijorător.
Doctorul Petronela Nechita, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului Socola din Iaşi, spune că aproximativ 5% dintre pacientele internate anul trecut în cadrul unităţii sanitare sunt femei care au lucrat în Italia.

''În anul 2017, aproape 5% dintre pacientele internate la Institutul Socola s-au întors din Italia cu simptome psihiatrice ce au necesitat tratament de specialitate. Italia este una dintre destinaţiile preferate de româncele plecate la muncă după 1989, iar serviciul lor a implicat de cele mai multe ori îngrijirea bătrânilor cu tulburări neurologice şi psihice, activitate care în mod normal necesită o pregătire de specialitate. Îngrijirea acestor bătrâni implică multe ore de muncă şi chiar supraveghere permanentă în cazurile celor imobilizaţi la pat. Multe dintre femeile plecate în străinătate nu au un program clar de muncă, nu au contract de muncă. Toate aceste condiţii, în timp, generează surmenaj şi suprasolicitare. Fiecare individ aparţine unui mediu socio-cultural cu care se identifică, iar trecerea la un alt mediu poate conduce la dificultăţi serioase de adaptare'', a spus medicul, conform Agerpres.

Doctorul a subliniat că, în ultimii 3 - 5 ani, multe dintre femeile care lucrează în Italia au revenit în ţară cu psihoze.
''Stresul, generat de necunoaşterea limbii, nesiguranţa serviciului, nesiguranţa unei locuinţe stabile, singurătatea, izolarea şi dorul de familie pot duce la tulburări ce necesită tratament de specialitate. Stresul generat de condiţiile de muncă într-o ţară străină se asociază stresului ce implică familia care rămâne în România, la rândul ei cu multiple nevoi financiare, medicale, sociale. În ani, de cele mai multe ori, familia se destramă, copiii încep să absenteze frecvent de la şcoală, ajungând, de multe ori, la abandon şcolar şi chiar delincvenţă juvenilă", a explicat dr. Patronela Nechita.

Diagnosticul de depresie a fost tulburarea psihică cel mai adesea pusă la femeile care au lucrat în Italia, a arătat medicul, care a precizat că multe femei au început să se întoarcă şi cu psihoze. Doctorul susţine că ''fenomenul'' este în creştere şi, din nefericire, multe femei, după ce urmează o perioadă de tratament, se reîntorc în Italia, în acelaşi mediu şi condiţii de muncă.

''De aceea, acest fenomen medico-social a fost numit de specialiştii psihiatri 'Sindromul Italia'. Fenomenul a fost pus în evidenţă în anul 2005 de doi psihiatri ucraineni şi a fost preluat, mai târziu, şi de către specialiştii psihiatri români. Acest fenomen nu este considerat o patologie, nu a fost introdus ca diagnostic în tratatele de specialitate. Sindromul Italia nu este un sindrom depresiv, el reprezintă un fenomen medico-social ce include pacienta cu tulburări psihice şi familia acesteia rămasă în România. Fenomenul poate îngloba familia extinsă a pacientei. Dacă în România familia nu primeşte sprijin complex şi dacă în Italia condiţiile de muncă nu sunt corespunzătoare, se va putea vorbi în viitorul nu prea îndepărtat despre 'Sindromul Italia' ca patologie, şi nu ca fenomen medico-social'', a concluzionat Petronela Nechita. 

Citeşte mai multe despre:   Institutul Socola,   Stiri Iasi,   paciente,   Italia,   depresie,   psihoze,   medic,   Patronela Nechita,   sindromul Italia