Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sisteme de operare româneşti ar putea fi puse gratuit la dispoziția administraţiei și instituțiilor de apărare

Sisteme de operare româneşti ar putea fi puse gratuit la dispoziția administraţiei și instituțiilor de apărare

Un articol de: - 29 Aug 2015, 20:28
Sisteme de operare româneşti ar putea fi puse gratuit la dispoziția administraţiei și instituțiilor de apărare Foto: ziare.com Eveniment
O echipă de dezvoltatori a lansat două sisteme de operare sută la sută românești, care ar putea fi folosite în administraţia publică, în învăţământ sau în instituţiile de apărare. Acestea vor fi puse gratuit la dispoziţia utilizatorilor, pentru ca aceștia să nu mai fie nevoiți să plătească licențele, informează Mediafax.

”Ideea dezvoltării unor sisteme de operare noi a pornit din Cluj-Napoca, în urmă cu patru ani, în anul 2011, iar abia acum echipa noastră de dezvoltatori, programatori şi specialişti în IT - RogentOS, a reuşit să lanseze două sisteme, bazate pe platforma Linux, care sunt produse sută la sută româneşti. Este vorba de Kogaion şi Argent. Primul sistem de operare are ca ţintă oamenii obişnuiţi, utilizatorul de acasă, dar se adresează şi administraţiei publice sau instituţiilor de învăţământ. Argent este un modul de server care vizează securitatea naţională şi se adresează instituţiilor de apărare, cum ar fi Ministerul Apărării, cel de Interne, dar şi STS, SRI. Sistemul Argent are nişte particularităţi care ne ajută să protejăm sistemul de apărare mai eficient decât cele existente, are o filtrare consecventă şi un model de securizare mai mare decât alte sisteme de operare”, a susținut Ştefan Brânduşa, coordonator dezvoltare pentru cele două sisteme de operare.

”Vom prezenta noile sisteme de operare Guvernului, ministerelor din domeniul apărării, instituţiilor din administraţia publică, primăriilor, pentru a le testa. Suntem siguri că instituţiile de apărare ar fi interesate de produsul nostru. Noile sisteme le-ar putea înlocui pe cele existente în prezent pe calculatoare”, a mai susținut acesta.

Un al treilea sistem va fi conceput pentru telefoanele mobile și pentru tablete.