Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Situaţie dificilă în mediul universitar românesc: Locurile la buget rămân libere, din cauza lipsei garanției găsirii unui loc de muncă după absolvire (VIDEO)

Situaţie dificilă în mediul universitar românesc: Locurile la buget rămân libere, din cauza lipsei garanției găsirii unui loc de muncă după absolvire (VIDEO)

Un articol de: B1 TV - 03 Aug 2016, 15:22
Situaţie dificilă în mediul universitar românesc: Locurile la buget rămân libere, din cauza lipsei garanției găsirii unui loc de muncă după absolvire (VIDEO) Eveniment

Situaţie dificilă în mediul universitar românesc. Multe locuri finanţate de stat rămân neocupate în fiecare an la facultăţile din marile centre universitare din ţară. Cererea este scăzută, mai ales la specializările care nu oferă garanţia găsirii unui loc de muncă. Unele facultăţi din cele mai mari centre universitare ale ţării înregistrează o concurenţă uriaşă an de an, în timp ce alte specializări rămân cu locurile libere chiar şi la buget, arată B1 TV.

Prima sesiune de admitere nu a avut succesul aşteptat pentru mai multe facultăţi din Iaşi. În timp ce la Medicină şi Agronomie concurenţa este record şi zeci de candidaţi se luptă pentru un loc, la alte facultăţi numărul dosarelor este infim.

De exemplu, la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi" din Iaşi, la cinci din cele 11 facultăţi nu s-au ocupat nici măcar locurile la buget. Situaţia cea mai gravă este la Facultatea de Textile-Pielărie şi Management Industrial. Doar 148 de candidaţi şi-au depus dosarele pentru cele 218 locuri finanţate de la bugetul de stat. De asemenea, la Facultatea de Fizică a Universităţii Alexandru Ioan Cuza, puţin peste jumătate dintre locuri nu sunt ocupate. Pe cele 91 de locuri fără taxă s-au înscris doar 48 de candidaţi.

Aceeaşi situaţie s-a întâmplat şi la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. Decanul facultăţii sustine că mulţi tineri consideră că Facultatea de Fizică nu le oferă decât perspectiva unui post de profesor de Fizică.

Mai gravă pare a fi situaţia la Universitatea Transilvania din Braşov, unde an de an există două specializări cu locurile la buget neocupate. La Facultatea de Ingineria Lemnului, anul acesta sunt disponibile 90 de locuri bugetate şi alte 63 cu taxă, dar s-au înscris numai 39 de candidaţi. O situaţie similară este şi la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, unde sunt 135 locuri bugetate şi alte 178 cu taxă şi s-au înscris doar 71 de candidaţi.

Şi Universitatea Babeş-Bolyai , cea mai mare universitate din ţară în ceea ce priveşte numărul de studenţi, menţine specializări spre care se întreaptă foarte puţini candidaţi.

La Filologia clasică, unde se învaţă Limba şi literatura latină, respectiv Limba şi literatura greacă veche, din cele şase locuri scoase la concurs în sesiunea din vară, doar două au fost ocupate. Un interes scăzut din partea candidaţilor întâlnim şi la specializarea Ştiinţa mediului, din cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, unde la linia de învăţământ în limba română s-au scos la concurs 40 de locuri bugetate dintre care s-au ocupat doar 15 Prorectorul Anna Soos susţine că aceste specializări sunt menţinute pentru că Babeş-Bolyai reprezintă o universitate care poate oferi specializări rare la nivel naţional, pentru care nu există cerere prea mare.

Citeşte mai multe despre:   buget,   loc de munca