Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment SMURD a dat peste 750.000 de euro pe un avion second-hand al unei firme de instalatori înființată de familia Prigoană în Austria

SMURD a dat peste 750.000 de euro pe un avion second-hand al unei firme de instalatori înființată de familia Prigoană în Austria

Un articol de: - 05 Iul 2016, 11:44
Foto: airliners.net Eveniment

”Fundația pentru SMURD” a cumpărat, în 2012, de la o firmă obscură din Austria, un avion second-hand de mici dimensiuni cu 757.000 de euro. Jurnaliștii de la Libertatea scriu că suma plătită este dublă față de prețurile cerute de proprietarii unor aparate identice și că avionul cumpărat a stat mult timp în reparații după achiziționare.

Reprezentanții ONG-ului au susținut că avionul Piper PA-42 Cheyenne III era unul second-hand, deja cu 5.500 de ore de zbor. El a fost dotat cu aparatură medicală nouă necesară pentru asigurarea terapiei intensive, pentru a putea efectua misiuni umanitare de salvare a pacienților. Oferta aparținea firmei austriece LKS Gmbh, iar avionul oferit a fost ales chiar de Raed Arafat.

Până în anul în care a ajuns în posesia ”Fundației pentru SMURD”, avionul a efectuat zboruri pentru RedAir – Red Doctors. În 2012, aeronava Piper PA-42 Cheyenne III a fost achiziționată de la Red Doctors de către LKS Gmbh. Această firmă are a obiect de activitate montarea și repararea instalațiilor de orice tip.

Libertatea scrie că această companie austriacă are ca unic acționar un SRL din România: Fly Level, o societate înființată în 2003 de Silviu Prigoană și care se numea atunci Indian Media. După ce Indian Media a adevenit Fly Level, firma a fost cedată lui Honorius Prigoană, iar obiectul de activitatea devenit transportul aerian. Honorius a ieșit din acționariat în 2009, după ce un avion Fly Level s-a prăbușit. Din acest moment, compania a fost controlată în acte de pilotul familiei Prigoană, breăileanul Nicu Berla.

LKS Gmbh a cumpărat avionul în 2012 de la Red Air și, la câteva luni, l-a vândut Fundației SMURD cu 757.000 de euro. Alți 250.000 de euro au fost achitați pentru pregătirea piloților, autorizații și modernizarea aparatului de zbor, au susținut reprezentanții fundației.

Raed Arafat a transmis că producătorul american al aeronavelor Piper a recomandat firma Fly Level din România, care este un fel de dealer. Arafat a mai susținut că nu a discutat niciodată cu Silviu sau Honorius Prigoană despre acest contract. 

Jurnaliștii scriu că un avion identic este vândut pe Aircraft Shopper Online cu 495.000 de dolari. Pe de altă parte, Rraed Arafat a declarat că prețul plătit a fost unul corect: “În urma consultarii Aircraft Blue Book, publicație ce identifică și stabilește valoarea de piață a peste 3.000 de modele de aeronave, valoarea de baza, fără dotări medicale, a Piper Cheyenne IIIA – PA 42-720 era situată de la minimul de 800.000 dolari”.

Totuși, în aceste cazuri, avioanele sunt cotate la condiții perfecte de zbor, asemănătoare cu cele de fabrică, în timp ce avionul cumpărat de ONG era în stare avansată de teriorare, fiind ofertată de o altă companie din România pentru a fi folosită ca piesă de schimb.

Citeşte mai multe despre:   smurd,   achizitie,   avion
 
Loading...