Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Societatea Națională de Medicina Familiei: Medicii de familiei și cei din cabinetele independente nu primesc majorări salariale 

Societatea Națională de Medicina Familiei: Medicii de familiei și cei din cabinetele independente nu primesc majorări salariale 

Un articol de: - 02 Mar 2018, 23:29
Societatea Națională de Medicina Familiei: Medicii de familiei și cei din cabinetele independente nu primesc majorări salariale  Eveniment

Societatea Națională de Medicina Familiei atrage atenția asupra faptului că aproximativ 11.256 de medici de familie şi încă aproximativ 10.000 medici din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate, care au contract cu casele de asigurări de sănătate, nu vor beneficia de majorările salariale anunțate de Guvern. 

Într-un punct de vedere publicat pe site-ul snmf.ro, reprezentanții medicilor de familie precizează că aceștia nu au primit majorări salariale nici în ultimii ani.

Redăm, mai jos, poziția Societății Naționale de Medicina Familiei 

„Se afirmă de mai mult timp în presă şi în spațiul public faptul că veniturile medicilor vor creşte foarte mult. De ieri aceste măriri s-au aplicat.

Dorim să precizăm că ne bucurăm pentru colegii noştri din spitale şi din ambulatoriile integrate ale spitalelor, iată că se întâmplă un lucru firesc pentru jumătate dintre medicii României.

Este necesar să precizăm însă că de aceste creșteri salariale beneficiază doar medicii din sistemul bugetar,  NU TOŢI medicii așa cum repetat se afirmă de ieri dimineață.

Veniturile medicilor de familie şi ale medicilor din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate, ca și asistenții medicali din aceste segmente ale sistemului medical, nu beneficiază de măriri, deşi fac parte din sistemul public de sănătate.

Din circa 40.000 de medici care lucrează în contract cu casele de asigurări de sănătate, circa 11.256 sunt medici de familie şi încă aproximativ 10.000 sunt medici din cabinetele independente din ambulatorul de specialitate. Adică, aproximativ jumătate din medicii din sistemul public nu vor fi beneficiari ai acestor măriri de venituri, cum nici asistentele lor nu vor putea beneficia de venituri similare colegilor din ambulatorul integrat al spitalelor.

Pentru 2018 a fost operată o creştere a venitului cabinetelor de 15-17%, dar aceasta va fi consumată majoritar de creşterea preţului la utilităţi, telefon, redevenţe etc, toate calculate în funcţie de cursul euro. Fiscalitatea din anii 2016 şi 2017 a fost, de asemenea, extrem de severă pentru cabinetele noastre şi încă plătim sume consistente aferente anilor precedenţi.

Finanţarea medicinei de familie a rămas, ca pondere, la 5,88% din bugetul sănătăţii. Din acest procent se acoperă cheltuielile necesare funcţionării cabinetelor, taxe, impozite şi venitul a 11.256, de medici de familie, aproximativ 16.000 de asistenţi medicali, dar şi alt personal angajat.

Pentru veniturile medicilor şi asistentelor din aceste paliere ale sistemului public de sănătate NU există măriri prevăzute de bugetul din acest an, după cum nu au fost nici în anii precedenţi.

Toate aceste precizări sunt necesare pentru a nu crea şi mai multe tensiuni datorate acestui dezechilibru din sistemul medical.”
 

Citeşte mai multe despre:   majorările salariale