Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sondaj după un an de la apariția primului caz de COVID-19 în România. 16% dintre români spun că pandemia le-a adus schimbări pozitive

Sondaj după un an de la apariția primului caz de COVID-19 în România. 16% dintre români spun că pandemia le-a adus schimbări pozitive

Un articol de: Raluca Tindeche - 26 Feb 2021, 10:29
Sondaj după un an de la apariția primului caz de COVID-19 în România. 16% dintre români spun că pandemia le-a adus schimbări pozitive Foto: Hepta/Zuma Eveniment

Un sondaj IRES arată că 16% dintre români consideră că pandemia le-a adus schimbări pozitive. Însă, 48% spun că au pandemia a gernerat schimbări negative, arată datele unui sondaj IRES realizat la un an de la apariția primului caz COVID în România.

Primul român care a fost infectat cu Covid-19 este un tânăr din localitatea gorjeană Prigoria, care a devenit apoi cunoscut drept „pacientul zero". Sergiu Sgurescu, în vârstă de 25 de ani a fost confirmat pozitiv după ce intrase în contact direct cu cetăţean italian venit în România. Acesta lucra la restaurantul italianului internat în acel moment la Rimini, tot cu coronavirus. Băiatul este din Dobrana, locuieşte cu părinţii şi cu bunicii.

Tânărul din comuna gorjeană Prigoria fusese diagnosticat cu coronavirus pe 26 februarie și adus la Institutul ”Matei Balș, iar pe 1 martie era deja externat, pentru că toate testele au arătat că se vindecase. Nu a putut să meargă însă acasă, pentru că toată familia lui este în carantină.

„Din 10 martie 2020 IRES a început să evalueze, în mod constant, percepţiile românilor cu privire la ceea ce avea să devină curând pandemia de COVID-19, iar de la acel moment și până în prezent au fost realizate 17 studii care au focusat modul în care viața românilor a fost afectată, sub diferite aspecte, de contextul pandemic”, transmite IRES.

În cadrul sondajului, 16% dintre participanții spun că pandemia a adus schimbări pozitive.

„Acestea sunt legate, în principal, aspectele care țin de familie și de disponibilitatea mai mare de timp, fie că vorbim despre apropierea față de familie și de timpul petrecut împreună cu aceasta (23%), de posibilitatea de a lucra de acasă (7%) sau de timpul liber suplimentar disponibil (7%). Pentru alții (13%), pandemia a reprezentat o oportunitate pentru dezvoltarea personală și pentru cunoașterea sinelui. 4% dintre respondenți au perceput schimbări pozitive în sensul creșterii veniturilor, iar același procent, în sensul găsirii unui loc de muncă mai bun”, potrivit sondajului IRES.

48% dintre respondenți susțin că pandemia le-a afectat într-un mod negativ viața. 

1 din 10 români care au perceput schimbări negative spune că și-a pierdut locul de muncă, iar alți 8% spun că pandemia le-a afectat în mod negativ veniturile.

7% au experimentat stări de stres generate de teama de a nu contracta virusul, 5% au avut probleme de sănătate, iar 4% spun că au perceput negativ limitarea accesului la servicii medicale. 5% indică educația online ca fiind schimbarea în rău pe care au experimentat-o pe parcursul ultimului an.Lovitură grea pentru Diana Șoșoacă! Ar putea fi închis

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.115 persoane cu vârste de peste 18 ani, având o marjă de eroare de ± 2,9%. Sondajul a fost realizat între 12-15 februarie 2021, prin metoda CATI. 

Citeşte mai multe despre:   sondaj,   IRES