Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sondaj îngrijorător: 32% din români N-AU AUZIT că România deţine preşedinţia Consiliului UE

Sondaj îngrijorător: 32% din români N-AU AUZIT că România deţine preşedinţia Consiliului UE

Un articol de: B1.ro - 11 Ian 2019, 12:24
Foto: gov.ro Eveniment

În ciuda evenimentelor festive de joi, un sondaj IRES arată că o treime dintre români nu au auzit că România deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, scrie Adevărul.

În contextul preluării Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES a realizat un studiu pe 1.356 de oameni, peste 18 ani, din toată ţara, despre percepţiile românilor privind preluarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Studiul a fost făcut în intervalul 7-9 ianuarie prin metoda CATI, o intervievare telefonică cu ajutorul calculatorului.

Sondajul cuprinde 7 întrebări şi, potrivit ires.com, arată că aproape 7 din 10 români (68%) au auzit despre faptul că România deţine, în 2019, preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Din sondajul realizat mai rezultă că doar 6 din 10 români informaţi despre deţinerea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE cunosc faptul că durata mandatului ţării noastre este de 6 luni.

Trei sferturi dintre participanţii la studiu au identificat corect faptul că România nu a mai deţinut, în trecut, Preşedinţia Consiliului UE, în timp ce 13% dintre cei chestionaţi cred că ţara noastră a mai deţinut acest mandat.

Mai mult de două treimi dintre participanţii la studiul IRES (70%) cred că România va avea mai mult de câştigat în urma deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE.

Aproape două treimi dintre respondenţi cred că şansele României de a deveni membru cu drepturi depline ale Spaţiului Schengen, în anul 2019, sunt mici şi foarte mici.

Câteva dintre percepţiile românilor:

* intrarea in UE a fost pentru România un lucru bun – 81%, rău – 12%, nici bun, nici rău – 4%, nu ştiu – 3%, nu răspund – 1%

* dacă au auzit că România va deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE – 68% au auzit, 32% nu

* cât va deţine România preşedinţia – 4 ani (14%), un an (20%), 6 luni (60%), nu ştiu (6%) * a mai deţinut România preşedinţiei Consiliului UE – 75% nu, 13% da, 12% nu ştiu

* deţinerea preşedinţiei Consiliului UE este un lucru bun – 78%, rău – 10%, nici bun/nici rău – 2%, nu ştiu - 9%, nu răspund – 1%

* în urma acestui lucru, România va avea de câştigat - 70% da, va avea mai mult de pierdut 19%, nu va avea nici de câştigat, nici de pierdut – 3%, nu ştiu 7%, nu răspund 1%

* ce şanse are România să adere la spaţiul Schenghen în 2019 – foarte mari 6%, 24% mari, 41% mici, 27% foarte mici, 2% nu ştiu.

 

Citeşte mai multe despre:   UE
 
 
 
Loading...