Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sondaj INSCOP: La 25 de ani de la Revoluţie, românii nu știu adevărul despre evenimentele din decembrie 1989

Sondaj INSCOP: La 25 de ani de la Revoluţie, românii nu știu adevărul despre evenimentele din decembrie 1989

Un articol de: - 22 Dec 2014, 13:12
Sondaj INSCOP: La 25 de ani de la Revoluţie, românii nu știu adevărul despre evenimentele din decembrie 1989 Foto: adevarul.ro Eveniment

La 25 de ani de la schimbarea de regim, românii nu cunosc adevărul în legătură cu ce s-a întâmplat în decembrie 1989, iar majoritatea consideră că evenimentele de atunci au fost iniţiate din interiorul României. Datele reies dintr-un barometru pe această temă, realizat de Inscop Research la comanda cotidianului “Adevărul”. 

Conform sondajului, 78,3% dintre români nu cred că ştiu adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Pe segmente de vârstă, cei mai convinşi de autenticitatea revoluţiei sunt românii peste 50 de ani (36,4% dintre ei cred că a fost voinţa poporului). 

Cei între 31-50 de ani (34,7% dintre ei) şi cei peste 50 de ani (35,8% dintre ei) sunt în cea mai mare proporţie convinşi şi de varianta loviturii de stat. Cea mai mare proporţie de non-răspunsuri (28,2% din acest segment) apare la cei sub 30 de ani. 

Rugați să se pronunțe cu privire la evenimentele din decembrie 1989, 33,5% dintre români cred că acestea au reprezentat voinţa poporului român care s-a revoltat împotriva sistemului comunist. 33,4% cred că mai degrabă a fost o lovitură de stat dată de persoane care au încercat să îl îndepărteze pe Ceauşescu, în timp ce 20,9% consideră că evenimentele au fost consecinţa deciziei marilor puteri de a desfiinţa sistemul comunist în Europa de est. 12,3% nu au știu sau nu au răspuns. 

49,5% dintre respondenţi cred că evenimentele din decembrie 1989 au fost iniţiate din interiorul României, în timp ce 36,2% cred că au fost iniţiate din afara României. 14,2% nu au știut sau nu au răspuns. 

Legat de rolul jucat de diferite personalităţi la evenimentele din decembrie 1989: cea mai bună imagine o are regretatul Sergiu Nicolaescu (45,3% apreciază un rol mai degrabă pozitiv), urmat de Petre Roman (44,8% pozitiv), Ion Iliescu (41,2%) şi Mircea Dinescu (39,9%). 

În ceea ce privește procesul soților Ceaușescu, 68,4% dintre români cred că acesta a fost incorect. 12,7% cred că a fost un proces corect. 10,5% susțin că nu nu știu sau nu au cunoștință despre acest eveniment, în timp ce 8,4% nu răspund. 

Concluzia acestor cifre care nu indică o percepție clară este că populația mai degrabă nu cunoaște cauzele și semnificațiile evenimentului care a dus la schimbarea regimului politic din România, conform autorilor sondajului. Cu cât ne îndepărtăm temporal de momentul 1989, percepția publică se diluează, mai ales în lipsa unei analize istorice clare a evenimentelor, se mai arată în studiul citat. 

”Barometrul INSCOP – ADEVARUL despre România” a fost realizat în perioada 27 noiembrie – 2 decembrie 2014. Volumul eșantionului a fost de 1076 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. 

Detalii suplimentare și prezentarea grafică a cercetării pot fi găsite pe site-ul www.inscop.ro

Citeşte mai multe despre:   revolutie