Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sondaj: Majoritatea românilor consideră că testarea şi tratamentul pentru infecţia cu SARS-CoV-2 nu sunt suficient de accesibile

Sondaj: Majoritatea românilor consideră că testarea şi tratamentul pentru infecţia cu SARS-CoV-2 nu sunt suficient de accesibile

Un articol de: George Lupu - 12 Noi 2020, 13:43
Sondaj: Majoritatea românilor consideră că testarea şi tratamentul pentru infecţia cu SARS-CoV-2 nu sunt suficient de accesibile Foto: Inquam Photos / Octav Ganea Eveniment

Majoritatea românilor consideră că testarea şi tratamentul pentru infecţia cu SARS-CoV-2 nu sunt suficient de accesibile, potrivit unui sondaj realizat de  Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL), în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI).

 

Testarea şi tratamentul pentru infecţia cu SARS-CoV-2 nu ar fi sufiecient de accesibile, consideră majoritatea românilor

 

Astfel, 51,3% dintre respondenți au apreciat că în România tratamentul pentru infecţia cu noul coronavirus este mai degrabă inaccesibil, iar 37% au considerat că este mai degrabă accesibil. În ce priveşte testarea, 54,5% au spus că aceasta este mai degrabă inaccesibilă, în timp ce 35,8% au declarat că este mai degrabă accesibilă.

Majoritatea românilor consideră că protejarea locurilor de muncă, desfășurarea școlii și luarea unor măsuri împotriva extinderii infecției cu noul coronavirus ar trebui să fie priorități pentru Guvern:

51,8% dintre respondenți au indicat protejarea locurilor de muncă ale populaţiei, 42,5% desfăşurarea şcolii în bune condiţii, 37,2% luarea de măsuri împotriva răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus, 33,3% lupta împotriva corupţiei, 32,4% creşterea salariilor, 32,2% susţinerea mediului privat în economie, 31% îmbunătăţirea sistemului de sănătate în general, 11,8% creşterea pensiilor, 10,5% construcţia de autostrăzi; 8,3% comunicarea mai bună cu populaţia şi combaterea ştirilor false; 5,1% ordinea publică.

 

De unde se informează majoritatea românilor despre COVID-19

 

În ceea ce privește sursele de informare, românii declară că se informează despre pandemie de la televiziunile de știri:A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

De asemenea, 83,1% din respondenţi au precizat că, de când a început pandemia, au urmărit la televiziunile de ştiri cele mai multe informaţii despre coronavirus, despre situaţia medicală din ţară şi din lume şi despre măsurile luate de autorităţi. Alte surse de informare indicate, în cadrul întrebării care a inclus mai multe variante de răspuns, au fost: televiziunile, în general (48,4%), ziarele şi presa online (20,7%), Facebook sau alte reţele sociale (17,7%), site-uri de specialitate (16,6%), mai degrabă discuţii cu familia, cunoscuţii (7,2%), studii, rapoarte ştiinţifice (4,09%).

Totodată, 47,5% din cei care au răspuns au declarat că se consideră foarte bine informaţi în legătură cu noul coronavirus şi măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19. 43% au precizat că se consideră mai degrabă informaţi, 7,4% mai degrabă neinformaţi, iar 1,8% au spus că nu cunosc aproape deloc situaţia.

43,6% au precizat că au văzut aproape zilnic ştiri despre coronavirus pe care le-au identificat ca fiind false, în timp ce 24,9% au spus că au văzut sau auzit astfel de ştiri săptămânal.

Totodată, 37% au apreciat că România nu a fost ajutată de nimeni în combaterea pandemiei. 35,2% au indicat UE; 4,3% - Germania; 3,2% - NATO; 2,9% - SUA; 1,8% - China; 1,5% - Rusia. 

Citeşte mai multe despre:   COVID-19,   teste