Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment SONDAJ: Românii au ajuns să se teama mai degraba de criza politică decât de boală: Bilanțul anului politic 2017

SONDAJ: Românii au ajuns să se teama mai degraba de criza politică decât de boală: Bilanțul anului politic 2017

Un articol de: - 29 Mar 2018, 16:50
SONDAJ: Românii au ajuns să se teama mai degraba de criza politică decât de boală: Bilanțul anului politic 2017 Foto: IRES Eveniment

Românii dezvoltă o adevărată fobie față de clasa politică. Oamenii au ajuns să se teamă mai mult de criza politică decât de boli, arată cel mai recent sondaj IRES.

În 2017, an în care modificările aduse Legilor Justiției și protestele contra OUG 13 au fost resimțite major, românii și-au pus toată încrederea în UE și presă, decât în instituțiile politice interne.

Foto: IRES

Într-o proporție covârșitoare, românii cred că lucrurile merg într-o direcție greșită (75%), iar responsabilul principal este considerat a fi Guvernul - 47% dintre respondenți indică astfel instituția Executivului.

Foto: IRES

Întrebați cât de mulțumiți sunt, în general de felul în care trăiesc, 40% dintre cei chestionați spun că nu sunt prea mulțumiți, iar 19% deloc mulțumiți.

De asemenea, românii cred (45%) că 2017 a fost un an mai prost ca 2016.Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv cine vede de ce

Nici anul acesta nu au mari așteptări. 46% dintre conaționali cred că vor trăi mai prost și doar 26% mai bine.

Mai grav este că românii se tem mai mult de crizele politice decât de boli.

Foto: IRES

În acest context, 56% dintre români spun că sunt foarte nemulumiți de actuala clasă politică, iar evenimentul politic major care i-a marcat anul trecut a fost schimbarea legilor justiției (30%).

Iesirea de sub comunism este considerata cea mai mare reusita a ultimilor 100 de ani (20%), dar si cel mai mare esec al secolului de existenta statala (10%).

Marea Unire din 1918 e considerata cea mai mare reusita de 15% dintre respondenti, in vreme ce pentru aderarea la UE ca reusita s-au pronuntat 8%, cu un procent peste cei care aleg comunismul ca marele succes al Romaniei in ultimul secol.

In ceea ce priveste increderea in institutii, Uniunea Europeana e pe primul loc, cu 51%, 49% au incredere in primar, in vreme ce pentru mass-media au optat 43% dintre respondenti.

Un procent de 39% au avut incredere in presedinte, in premier 20%, iar cota de incredere a Parlamentului s-a situat la 15%.

Banca Nationala a Romaniei se situeaza in zona de 30% cota de incredere, un sfert de populatie avand incredere in organizatiile neguvernamentale (ONG).

Cel mai putin de incredere au fost evaluate partidele politice, cu o cota de 10 procente.

Volumul esantionului a fost de 1.627 de persoane, peste 18 de ani, iar eroarea maxima este de +/- 2,5%. Cercetarea a fost realizata intre 6 si 8 decembrie 2017.

 

Citeşte mai multe despre:   IRES