Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment SOR: Numărul pelicanilor din România a crescut (FOTO)

SOR: Numărul pelicanilor din România a crescut (FOTO)

Un articol de: - 08 Iul 2016, 14:57
SOR: Numărul pelicanilor din România a crescut (FOTO) Foto: indeltadunarii.ro Eveniment

Societatea Ornitologică din România (SOR) a făcut parte dintr-un proiect ce a avut ca scop detalierea numărului de pelicani din Europa de Sud Est. Recensământul Internațional al Pelicanilor a fost organizat de "Society for the Protection of Prespa (SPP) și Hellenic Ornithological Society (HOS) din Grecia.

Numărătoarea pelicanilor a avut loc simultan în Grecia, Albania, Muntenegru, Turcia, Bulgaria și România, pe parcursul a trei zile – 6-7-8 mai.

Potrivit studiului, în țara noastră sunt prezente două specii de pelicani – pelicanii creți (Pelecanus crispus) și pelicanii comuni (Pelecanus onocrotalus).

Pelicanii sunt păsările zburătoare cele mai mari din țara noastră și au devenit adevărate simboluri ale Deltei Dunării. Biologii de la SOR au acoperit Bazinul Dunării și lacurile adiacente, Oltul inferior, litoralul Mării Negre și lacurile din vecinătate, zona lagunară Razelm-Sinoe, iar o parte din Delta Dunării a fost monitorizată prin survol. O altă parte a Deltei și a zonei lagunare a fost monitorizată de rangerii și agenții de la Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, ARBDD.

Foto: SOR

Acțiunea la care a luat parte și SOR nu este prima de acest fel, încă din anii 2000 se realizează constant monitorizări ale coloniilor de pelicani din Delta Dunării. La aceste acțiuni au contribuit cei de la ARBDD și Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Delta Dunării din Tulcea. Noutatea monitorizării din acest an o reprezintă zona care a fost monitorizată, acțiunea cuprinzând simultan mai multe țări din Balcani. Cercetarea a avut loc în sezonul de reproducere, scopul fiind acela de a avea o imagine cât mai corectă asupra efectivelor totale aparținând celor două specii, precum și asupra proporției dintre adulți și imaturi în populațiile acestora. Aceste informații sunt esențiale pentru elaborarea și planificarea corectă a măsurilor de conservare.

Foto: SORDan Bittman a făcut anunțul surprinzător la care nimeni NU se aștepta niciodată

În ceea ce privește numărul de pelicani comuni, cea mai mare colonie din Europa se găsește în zona Roșca-Buhaiova. Locația a fost menționată ca și colonie de pelicani comuni de mai bine de un secol, însă în prezent colonia s-a extins mult în latura de nord-vest. 

Față de anul 2015, anul 2016 a reprezentat un pas în față pentru pelicanii creți. Anul trecut, doar în Delta Dunării a fost constatată o mortalitate de proporții, minim 121 de pelicani creți (Pelecanus crispus) fiind victime ale gripei aviare.

Conform cercetărilor finale, în România există un numar de 19. 993 de pelicani comuni și 534 de pelicani creți.

Citeşte mai multe despre:   delta dunarii