Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sorin Cîmpeanu, despre faptul că președintele Iohannis a cerut o nouă reformă în Educație: Este o diagnoză corectă (VIDEO)
Exclusiv

Sorin Cîmpeanu, despre faptul că președintele Iohannis a cerut o nouă reformă în Educație: Este o diagnoză corectă (VIDEO)

Un articol de: - 17 Sep 2015, 20:07
Sorin Cîmpeanu, despre faptul că președintele Iohannis a cerut o nouă reformă în Educație: Este o diagnoză corectă (VIDEO) Foto: B1 TV Eveniment

Ministrul Educației a vorbit în ediția de joi a emisiunii ”Dosar de politician”, despre faptul că președintele Klaus Iohannis a cerut o nouă reformă în educației în urma unor consultări publice care ar dura cel puțin doi ani.

”Este o diagnoză corectă. Într-adevăr, sunt peste 4.000 de clădiri care nu dețin autorizația sanitară de funcționare și este sarcina, în primul rând a primăriilor, a autorităților locale să investească în acele școli și în acele zone pentru a obține autorizațiile și bineînțeles a Executivului. Deci cred că la asta s-a referit președintele și a avansat și un termen, septembrie 2018, cu titlu de simbol, mi se pare un termen foarte bun”, a apreciat ministrul Educației.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că ministerul nu poate inteveni în situații de urgență apărute la unele școli pentru că acestea sunt în patrimoniul autorităților locale.

”Prim ministerul Dezvoltării Regionale, Guvernul poate sprijini primăriile. După aceea mai avem și noi, ministerul Educației, un program de intervenție în care sunt incluse foarte puține școli. (...) În cazul în care avem situații cu adevărat speciale, un incendiu, inundații, nu avem posibilitatea de intervenție legală. Nu putem finanța, chiar dacă din acest buget sărac, așa cum este el, am avea disponibil pentru a susține niște reparații  pentru situații de urgență, nu avem această posibilitate legală de a interveni, pentru că sunt în patrimoniul autorităților locale. Este frustrant. Iar lumea, pe bună dreptate, se îndreaptă spre ministrul Educației”, a mai spus Sorin Cîmpeanu.

”Procesul de descentralizare, trecerea din patrimonioul ministerului Educației către primării a avut loc în anul 2000. Ulterior s-a descentralizat și finanțarea. Descentralizarea a fost un lucru bun, dar nu cred că România a fost pregătită și, mai cu seamă, ministerul Educației. Înainte de a le trece în patrimoniul primăriilor ar fi trebuit cumva să le pună în ordine, dar acest lucru a fost făcut prea repede”, consideră ministrul Educației.

 


Citeşte mai multe despre:   ministrul educatiei,   Sorin Cimpeanu,   Klaus Iohannis