Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Eveniment Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, clarifică problema mărțișoarelor în școli: E o exagerare, iar MEC nu susține exagerările / Orice tip de interacțiune necesită prudență, inclusiv acest lucru (VIDEO)

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, clarifică problema mărțișoarelor în școli: E o exagerare, iar MEC nu susține exagerările / Orice tip de interacțiune necesită prudență, inclusiv acest lucru (VIDEO)

Un articol de: Maria Zărnescu - 24 Feb 2021, 22:05
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, clarifică problema mărțișoarelor în școli: E o exagerare, iar MEC nu susține exagerările / Orice tip de interacțiune necesită prudență, inclusiv acest lucru (VIDEO) Eveniment

Atât ministrul Cîmpeanu, cât și Ministerul Educației au ținut să precizeze în cursul zilei de miercuri că oferirea de mărțișoare de 1 și 8 Martie, în școli nu este interzisă. Totuși, Cîmpeanu îndeamnă la precauție, în special în situațiile în care se pot realiza aglomerări de elevi care să ofere mărțișoarele cadrelor didactice.

 „De fiecare dată îndemnăm la prudență, din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului. Orice tip de interacțiune necesită prudență, inclusiv acest lucru. Pe de altă parte, sigur că da, obiectele personale intră sub incidența interdicției de a fi schimbate, dar a considera o floare obiect personal sau un mărțișor, care face parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO, deci nu poate fi încadrat nici ca obiect personal, nici ca obiect de inventar, e o exagerare, iar Ministerul Educației nu susține exagerările. Pe de altă parte, dacă cineva își închipuie că printr-o directivă a unei autorități, Ministerul Educației, sau altă directivă poate împiedica oferirea unei flori, cred că e bine să meargă la cursuri de ancorare în realitate”, a explicat Cîmpeanu, pe B1 TV.

 

Elevii pot da mărțișoare de 1 și 8 Martie, respectând normele sanitare

Ministrul Educației a concluzionat explicând faptul că se vor putea oferi mărțișoare, dar cu prudență și respectarea normelor sanitare, în special evitarea busculadelor între elevi. Totodată, Ministerul Educației și Cercetării a transmis și un comunicat prin care a anunțat că nu este interzis să oferim mărțișoare în unitățile de învățământ: 

În ordinul comun nr. 3.235/2021 al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății se prevede interzicerea schimbului de obiecte personale (Anexă: Măsurile sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe în perioada pandemiei de COVID-19 - II. Măsuri de organizare a spaţiilor, a accesului în unităţile de învăţământ preuniversitar/unităţile conexe şi a programului şcolar, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2, b) organizarea sălilor de clasă).

Mărţişorul, element de patrimoniu cultural imaterial, a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității. 

n acest context, Ministerul Educației nici nu poate schimba și nici nu dorește să se implice în schimbarea/includerea unor valori de simbol precum „flori și mărțișoare” în categoria „obiecte personale”.

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție în acest sens, dar îndeamnă la prudență din perspectiva oricărui tip de interacțiuni care pot facilita transmiterea virusului SarsCOV 2”, se precizează într-un comunicat al MEC.

Se REDESCHID cluburile pe litoral în minivacanţa de 1 Mai? Vestea dată de ministrul Lucian Bode

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   Sorin Cimpeanu,   martisoare